Rendőrrobottal igazoltatnák az autósokat

2019.05.06. 10:07

Az ötlet jó, de a kivitelezésen van még mit reszelni.

Az autósokat igazoltató hazai járőrök meglehetősen kellemes helyzetben vannak olyan szempontból, hogy nem kell a pisztolyuk markolatán tartaniuk a kezüket, mikor odasétálnak a kocsik bal első ajtajához a közúti ellenőrzés során. Soha nem tudhatják, hogy mi fog történni, azonban kicsi a valószínűsége, hogy a sofőr vagy egy utas valamilyen módon rájuk támadna, egyéb módon veszélyeztetné a testi épségüket.

Forrás: SRI International

Sajnos ez a világ jó néhány táján nem így működik, így az egyesült államokbeli SRI International techcég többek közt azon dolgozik, hogy közúti ellenőrzéskor a rendőrnek ne kelljen odasétálnia a másik autóhoz. Ehhez létrehozták a lenti videón demonstrált robotot: egy motorral mozgatható teleszkópra erősített kijelző + webkamera + büntetésnyomtató trióról van szó.

A használata esetén a rendőr képes kommunikálni a sofőrrel, ellenőrizheti az okmányokat, továbbá szükség esetén kinyomtathatja a büntetésről szóló papírt.

Az ötlet alapvetően nem rossz, bár így a rendőr csak kifejezetten szélsőséges esetben lehet képes megérezni az alkohol vagy a fű szagát.

A problémát a konstrukció jelenti: kátyús utakon és nagy sebességű manőverezés esetén valószínűleg elég gyorsan felmondja a szolgálatot, plusz az autó aerodinamikáját is csökkenti, ami fogyasztásnövekedést jelent.

Nem tartjuk valószínűnek, hogy jelen formájában bárhol is rendszeresítésre kerülne az SRI robotja.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!