Rendőrrobottal igazoltatnák az autósokat

sri international közúti ellenőrzés igazoltatás
Vágólapra másolva!
Az ötlet jó, de a kivitelezésen van még mit reszelni.
Vágólapra másolva!

Az autósokat igazoltató hazai járőrök meglehetősen kellemes helyzetben vannak olyan szempontból, hogy nem kell a pisztolyuk markolatán tartaniuk a kezüket, mikor odasétálnak a kocsik bal első ajtajához a közúti ellenőrzés során. Soha nem tudhatják, hogy mi fog történni, azonban kicsi a valószínűsége, hogy a sofőr vagy egy utas valamilyen módon rájuk támadna, egyéb módon veszélyeztetné a testi épségüket.

Forrás: SRI International

Sajnos ez a világ jó néhány táján nem így működik, így az egyesült államokbeli SRI International techcég többek közt azon dolgozik, hogy közúti ellenőrzéskor a rendőrnek ne kelljen odasétálnia a másik autóhoz. Ehhez létrehozták a lenti videón demonstrált robotot: egy motorral mozgatható teleszkópra erősített kijelző + webkamera + büntetésnyomtató trióról van szó.

A használata esetén a rendőr képes kommunikálni a sofőrrel, ellenőrizheti az okmányokat, továbbá szükség esetén kinyomtathatja a büntetésről szóló papírt.

Az ötlet alapvetően nem rossz, bár így a rendőr csak kifejezetten szélsőséges esetben lehet képes megérezni az alkohol vagy a fű szagát.

A problémát a konstrukció jelenti: kátyús utakon és nagy sebességű manőverezés esetén valószínűleg elég gyorsan felmondja a szolgálatot, plusz az autó aerodinamikáját is csökkenti, ami fogyasztásnövekedést jelent.

Nem tartjuk valószínűnek, hogy jelen formájában bárhol is rendszeresítésre kerülne az SRI robotja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!