Leszámol a játékkulcsos csalással az Ubisoft

far cry 5 ubisoft videojáték
Far Cry 5
Vágólapra másolva!
Nem fogja átadni a termékkódokat a viszonteladóknak.
Vágólapra másolva!

Pár év alatt óriási szürke piac alakult ki a videojátékok termékkulcsai körül, számos olyan piactér van, ahol a játékosok nem hivatalos forrásokból vehetnek például a Steamen, a PlayStation Networkön, vagy éppen a Microsoft Áruházban beváltható kódokat. Sajnos ezek a kódok gyakran kártyacsalással kerülnek az eladók birtokába: lopott kártyaadatokkal megveszik legális forrásból a kulcsokat, majd jóval a normál ár alatt továbbpasszolják azokat a spórolni próbáló gamereknek.

Far Cry 5 Forrás: Ubisoft

Ez a csalás óriási problémát jelent a legális viszonteladóknak, hiszen a kártyacsalással végrehajtott vásárlások árát a bankok kérésére vissza kell téríteniük az áldozatoknak. Ráadásul még ez sincs ingyen, a visszatérítés jelentős mennyiségű pénzbe kerül.

A játékok fejlesztőinek és kiadóinak szintén nem jó a kártyacsalás, hiszen így sok esetben ők sem látnak pénzt az eladott játékokból.

Viszont ha tudják, hogy melyik kulcsokat lopták el a viszonteladótól, akkor azokat letilthatják, mire a lopott kódot megvett gamerek játékkönyvtáraiból eltűnnek a lopott játékok. A vevők persze megpróbálhatnak pénzvisszatérítést kérni a bűnöző eladótól, de könnyen megeshet, hogy végül pénz és játék nélkül maradnak.

A napokban az Ubisoft bejelentette, hogy a problémát egy Genba Digital nevű cég közreműködésével egyszer és mindenkorra meg kívánja oldani.

Jelenleg úgy történik a digitális kulcsok értékesítése, hogy az Ubisoft átadja az uPlay rendszerében beváltható termékkódokat a viszonteladó partnernek, az pedig a vásárlás után odaad egy kódot a vevőnek. Ehelyett a jövőben az fog történni, hogy a viszonteladó nem fog kódokat kapni, helyette a fizetési folyamat során a vevőinek be kell majd jelentkezniük az uPlay-fiókjaikba.

Forrás: Ubisoft

Ha sikeres volt a fizetés, akkor a webshop jelzi a Genba Digital felé, hogy a megadott uPlay-fiókhoz rendelje hozzá a megvett játékot. A hozzárendelési művelethez továbbra is szükség lesz egy játékkódra, de a kulcsokat mindvégig a Genba kezeli, azaz sem a viszonteladó, sem pedig a vevő sem ismerik a termékkulcsot.

Az Ubisoft hamarosan nem lesz hajlandó olyan webshopban elérhetővé tenni a digitális játékait, amelyek nem támogatják a Genba rendszerét.

Mindeközben a Genba ügyvezetője elárulta, hogy számos kiadó érdeklődik a megoldása iránt, így előfordulhat, hogy

pár éven belül a múlttá válik a szürkepiacos kulcsvásárlás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!