Védi a magánszférát az új Microsoft Edge

2019.05.07. 18:07

Összegyűjthetőek és kimenthetőek lesznek vele az érdekes információk a weblapokról.

Hétfőn kezdetét vette a Microsoft fejlesztői konferenciája, a BUILD 2019 első napján a fejlesztők és a fogyasztók számára érdekes hírekkel is szolgált a vállalat. Az otthoni felhasználók számára a következő generációs, pár hete már nyilvánosan tesztelhető Edge böngésző körüli fejlemények a relevánsak.

Kollekciókba gyűjthetőek majd az információk az új Microsoft Edge-benForrás: Microsoft

A Google Chrome technológiáját használó böngésző a Microsoft szerint képes lesz meglehetősen hatékonyan védeni az internetezők magánszféráját. Elég nyilvánvaló, hogy a cég részben ezzel fogja reklámozni az alkalmazást, hogy meggyőzze a használatáról a jelenleg Chrome-ot vagy Firefoxot preferálókat, bár az utóbbi szintén képes extra bővítmény telepítése nélkül limitálni az internetes követést.

A Beállítások menüben három adatvédelmi fokozat közül választhatnak majd a felhasználók:

  • a Korlátlan mód csak a közismerten rosszindulatú webhelyeket fogja blokkolni,
  • az alapértelmezettnek beállított Kiegyensúlyozott mód már számottevően korlátozza az internetezők követését és profilozását is,
  • míg a Szigorú mód abszolút minden követést és profilozást megpróbál majd megakadályozni, cserébe viszont gondot okozhat egyes webhelyek normál működésében.

Potenciálisan sokak számára hasznos újdonság lesz még a Gyűjtemények funkció, amelynek a segítségével a weblapokon talált információkat lehet könnyedén egy helyre gyűjteni. Úgy működik, hogy ki kell nyitni a Gyűjtemények oldalmenüt, létre kell hozni egy gyűjteményt, majd a weblapokról fogd és vidd módszerrel be lehet dobni a linkekhez, szövegekhez és fotókhoz hasonló információkat a gyűjteménybe. A behúzott információk forrását is menti a böngésző, így később könnyen meg lehet találni, hogy honnan is jöttek a tartalmak.

A gyűjtemények nem csak a böngészőben nézhetőek meg: megoszthatóak lesznek e-mailben, továbbá kiexportálhatóak Word és Excel dokumentumokba.

Érdekes még, hogy a Microsoft közvetlenül beépíti az Internet Explorer motorját is az új Edge-be, így a modern böngészőkben nem működő portálok is használhatóak lesznek vele. Ez a vállalati felhasználóknak lehet hasznos, hiszen nagyon sok cég használ olyan ősrégi tartalomkezelő webes felületeket, amelyek csak Internet Explorerrel működnek. Az integrációnak köszönhetően a dolgozóknak nem kell majd két böngészőablakot nyitva tartaniuk, a modern és az elavult weblapokat is kezelhetik egyetlen böngészőben.

Zárásként a Microsoft hivatalos álláspontja szerint a Chrome technológiájára épülő Edge böngésző Windows 7 / 8.1 / 10, macOS, iOS és Android rendszerekre lesz elérhető, azonban utalt rá, hogy idővel Linuxra is megérkezhet a szoftver. Ez nem meglepő, hiszen a gerincét adó technológia Linuxon is futtatható.

Egyelőre nem világos, hogy az új Edge első stabil változata körülbelül mikor jelenhet meg.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!