Védi a magánszférát az új Microsoft Edge

microsoft edge
Kollekciókba gyűjthetőek majd az információk az új Microsoft Edge-ben
Vágólapra másolva!
Összegyűjthetőek és kimenthetőek lesznek vele az érdekes információk a weblapokról.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kezdetét vette a Microsoft fejlesztői konferenciája, a BUILD 2019 első napján a fejlesztők és a fogyasztók számára érdekes hírekkel is szolgált a vállalat. Az otthoni felhasználók számára a következő generációs, pár hete már nyilvánosan tesztelhető Edge böngésző körüli fejlemények a relevánsak.

Kollekciókba gyűjthetőek majd az információk az új Microsoft Edge-ben Forrás: Microsoft

A Google Chrome technológiáját használó böngésző a Microsoft szerint képes lesz meglehetősen hatékonyan védeni az internetezők magánszféráját. Elég nyilvánvaló, hogy a cég részben ezzel fogja reklámozni az alkalmazást, hogy meggyőzze a használatáról a jelenleg Chrome-ot vagy Firefoxot preferálókat, bár az utóbbi szintén képes extra bővítmény telepítése nélkül limitálni az internetes követést.

A Beállítások menüben három adatvédelmi fokozat közül választhatnak majd a felhasználók:

  • a Korlátlan mód csak a közismerten rosszindulatú webhelyeket fogja blokkolni,
  • az alapértelmezettnek beállított Kiegyensúlyozott mód már számottevően korlátozza az internetezők követését és profilozását is,
  • míg a Szigorú mód abszolút minden követést és profilozást megpróbál majd megakadályozni, cserébe viszont gondot okozhat egyes webhelyek normál működésében.

Potenciálisan sokak számára hasznos újdonság lesz még a Gyűjtemények funkció, amelynek a segítségével a weblapokon talált információkat lehet könnyedén egy helyre gyűjteni. Úgy működik, hogy ki kell nyitni a Gyűjtemények oldalmenüt, létre kell hozni egy gyűjteményt, majd a weblapokról fogd és vidd módszerrel be lehet dobni a linkekhez, szövegekhez és fotókhoz hasonló információkat a gyűjteménybe. A behúzott információk forrását is menti a böngésző, így később könnyen meg lehet találni, hogy honnan is jöttek a tartalmak.

A gyűjtemények nem csak a böngészőben nézhetőek meg: megoszthatóak lesznek e-mailben, továbbá kiexportálhatóak Word és Excel dokumentumokba.

Érdekes még, hogy a Microsoft közvetlenül beépíti az Internet Explorer motorját is az új Edge-be, így a modern böngészőkben nem működő portálok is használhatóak lesznek vele. Ez a vállalati felhasználóknak lehet hasznos, hiszen nagyon sok cég használ olyan ősrégi tartalomkezelő webes felületeket, amelyek csak Internet Explorerrel működnek. Az integrációnak köszönhetően a dolgozóknak nem kell majd két böngészőablakot nyitva tartaniuk, a modern és az elavult weblapokat is kezelhetik egyetlen böngészőben.

Zárásként a Microsoft hivatalos álláspontja szerint a Chrome technológiájára épülő Edge böngésző Windows 7 / 8.1 / 10, macOS, iOS és Android rendszerekre lesz elérhető, azonban utalt rá, hogy idővel Linuxra is megérkezhet a szoftver. Ez nem meglepő, hiszen a gerincét adó technológia Linuxon is futtatható.

Egyelőre nem világos, hogy az új Edge első stabil változata körülbelül mikor jelenhet meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!