Javít a laptopok üzemidején az Intel

Asus VivoBook X512, teszt, notebook, laptop, Asus
A maximális fényereje nem túl nagy, így napfényben nem akkora öröm a használata.
Vágólapra másolva!
Szaktanácsadással fog segíteni a gyártópartnereinek.
Vágólapra másolva!

A laptopok egyik legfontosabb tulajdonsága az akkus üzemidő, azonban az Apple-lel szemben a windowsos gépeket tervező vállalatok rendre képtelenek ezen a téren kiemelkedőt alkotni. Ez már azért is furcsa, mert az eszközeik oroszlánrésze a MacBookokhoz hasonlóan az Inteltől származó technológiát használ, a rengeteget fogyasztó alkatrészek terén nincs túlságosan érdemi különbség a Mac és a PC között.

A kép csak illusztráció Forrás: Asus

Az Intelnek szerencsére elege lett ebből a problémából, így leleplezte a Project Athena nevű kezdeményezését. Ennek keretében a tajvani Tajpejben és a kaliforniai Folsomban megnyitott egy-egy támogatói központot, amelyekben szaktanácsadást kérhetnek a gyártók mérnökei.

Az Intel specialistái segítenek nekik abban, hogy a jövőbeli termékeik gyorsabbak és funkciódúsabbak legyenek, továbbá hosszabb akkus üzemidőt kínáljanak.

A mérnökök például tájékozódhatnak a legkülönfélébb az alaplapra kerülő egységek valós körülmények közti működési karakterisztikáiról (a gyártói specifikációk nem feltétlenül igyekeznek rávilágítani a termékek bizonyos hátrányaira), továbbá általánosságban véve útmutatást kaphatnak a fogyasztás optimalizációjáról.

Viszont érdekes a központok megnyitásának az időzítése, méghozzá két okból.

Egyrészt az Intel a jelenlegi ütemterve szerint csak 2021-ben lesz képes átállni 7 nanométeres gyártástechnológiára, márpedig ezzel számottevően csökkenthető a chipek fogyasztása. Az AMD idén piacra kerülő processzorai és grafikus vezérlői várhatóan már mind 7 nm-esek lesznek, ehhez képest az Intel csak idén jut el odáig, hogy részlegesen át tud majd állni 10 nanométerre, ami versenyképességi gondokat okozhat.

Másrészt a Microsoftnak egy ideje az a terve, hogy az igazán hosszú üzemidejű laptopokban ARM architektúrás (például a Qualcommtól származó) rendszerlapkákat akar használtatni a laptopgyártókkal. Ezek a Windows 10-es eszközök ugyan szoftveres kompatibilitási problémákkal küzdenek, ráadásul a teljesítményük sem feltétlenül acélos, de a szokásosnál akár órákkal hosszabb üzemidejük miatt mégis sok vásárló számára vonzóak lehetnek. A laptopgyártók egyelőre nem igyekeznek felugrani erre a vonatra, de az Intel számára ettől függetlenül a jövőben még kellemetlenné válhat a helyzet.

Már csak az hiányzik a cégnek, hogy az AMD után a Qualcomm is beledézsmáljon a mézesbödönébe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!