Illegálissá tennék a fiatalok játékokkal való kizsákmányolását

mobilozás telefonozás tini okostelefon
Vágólapra másolva!
Egy amerikai szenátor a mikrotranzakciókkal és a loot boxokkal is leszámolna.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években óriási üzleti átrendeződések történtek a videojáték-iparban, a mobiljátékok után a konzolos és számítógépes címekben is megjelentek a mikrotranzakciók, továbbá a zsákbamacska elven működő loot boxok. Az utóbbiak vásárlásakor a játékosok azt sem tudják, hogy miféle játékbeli tárgyakat vagy erőforrásokat kapnak majd a pénzükért cserébe.

Forrás: Pixabay / Pexels

Josh Hawley szenátor a héten közölte, hogy hamarosan beterjeszt egy törvényjavaslatot az Egyesült Államok Kongresszusában, amely megtiltaná a játékfejlesztőknek, hogy mikrotranzakciókat és loot boxokat árusítsanak a 18 éven aluli játékosoknak.

Emellett a kérdéses közönségnek szánt játékokban általánosságban véve betiltaná a pénzköltésre sarkalló játékmechanikákat.

„A közösségi média és a videojátékok a felhasználói függőséget lovagolják meg, elrabolják a gyermekeink figyelmét a valódi világról, és profitot termelnek a kényszercselekvésekre szoktatásból. Egy dolog biztos, függetlenül az üzleti modell techipar számára nyújtott előnyeitől: nincs mentség arra, hogy gyerekeket ilyen praktikákkal kizsákmányoljanak. [...] A gyerekeket tudatosan kihasználó játékfejlesztőknek jogi következményekkel kellene szembesülniük" – kommentálta a törvényjavaslatát Hawley.

A játékfejlesztőket képviselő ESA az elvárhatónak megfelelően kifejtette, hogy a népszerű programboltokba épített szülői felügyeleti funkciókkal letiltható a gyerekek mikrotranzakciós pénzköltése, plusz továbbra is visszautasítja a nézetet, hogy a loot boxok függőséget okozni képes szerencsejátéknak minősülnének.

Egyáltalán nincs kizárva, hogy a republikánus Hawley tervezete mögé demokrata szenátorok is beállhatnak.

A demokrata Maggie Hassan szenátor az elmúlt hónapokban többször is érdeklődött a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnál, hogy folyik-e vizsgálat a gyerekek videojátékos pénzköltései kapcsán, és ha megfelelőnek tartja Hawley tervezetét, akkor nyitott a támogatására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!