Ilyen lett a Samsung ultravékony, könnyű és megfizethető mobilja

Samsung, Galaxy, A40, teszt
Vágólapra másolva!
A Samsung az idei évben megszüntette a belépő szintű telefonoknak fenntartott J szériát, és helyette a jobban csengő A sorozatot bővítette ki néhány új termékkel. Így született meg az A40 nevű mobil, amely az alsó középkategóriát képviseli a dél-koreai vállalat gigantikus termékflottájában.
Vágólapra másolva!

A készülék nagy testvérével együtt nemrégiben Magyarországon is bemutatkozott, mi pedig azonnal lecsaptunk rá, amint lehetett. Nézzük tehát, hogy mire képes a mobilpiacot uraló cég új gyermeke, a Samsung Galaxy A40!

Szexi külső

"Na, muti, hudejó!", "Azta!, "Mint egy iPhone!", nagyjából ilyenek voltak az első reakciók, mikor ismerőseinknek megmutattuk ezt a prémium mobiltól azért távol álló készüléket, amelynek a dizájnját viszont nagyon eltalálták.

Samsung A40 Forrás: Origo

A kávák vékonyak, a szenzorsziget cseppnyi, így a frontfelület-kijelző arány eléri a 85,5 százalékot, ami abszolút elit értéknek számít ma. Gyakorlatilag olyan érzés, mintha az ember mindössze egy képernyőt fogna a kezében, ráadásul a termék

igen vékony (7,9 mm), és a legtöbb vetélytársánál könnyebb, hiszen csak 140 grammot nyom.

Ezek után valószínűleg senkit sem fog meglepni, hogy a hátlap műanyagból van, de hát ez ebben az árkategóriában teljesen természetes. Az viszont még nem, hogy az ilyen viszonylag olcsóbb telefonokra is USB-C portot raknak, itt pedig ilyen típusú csatlakozót alkalmaztak, és a hagyományos fejhallgató-kimenetet sem spórolták le róla szerencsére.

USB-C és 3,5 mm analóg audiocsatlakozó is található rajta Forrás: Origo

A gombok stabilak, nem lötyögnek, jó helyen is vannak, így a kialakítás ergonomikus.

Remek kijelző

A képminőség terén nem kényszerítenek kompromisszum megkötésére, hiszen a drágább darabokhoz hasonlóan itt is az OLED képalkotási technológia mellett tette le a voksát a Samsung. A pixelenkénti képvezérlésnek köszönhetően a színek belülről ragyognak, a kontraszt jobb nem is lehetne, és mód nyílik a tökéletes fekete megteremtésére is. A tónusok szépek, természetesek, az IPS LCD kijelzőkre mind a mai napig jellemző fátyolosságnak nyoma sincs. A színhőmérséklet nem változtatható, viszont a kékfényszűrés bekapcsolására van mód, azaz csökkenthető a szemet és agyat is zavaró kék komponens aránya. A mozgásmegjelenítés hibátlan, ugyanis akadozást, szaggatást, utánhúzást, zajosodást és az egyes objektumok duplikálódását sem tapasztaltuk.

A kijelzője kifogástalan! Forrás: Origo

5,9 inches képernyőjének felbontása 1080 x 2340 képpont, ami 437 ppi képpontsűrűséget jelent. Ez pedig még a felső kategóriában is teljesen korrekt értéknek számít. Ennek megfelelően a részletességre egy rossz szót sem lehet szólni. A vonalak, görbék tiszták, az átmenetek hibátlanok, amit látunk az tűéles. A 462 nites maximális fényerő pedig elég ahhoz, hogy napfényben is gond nélkül lehessen használni a terméket.

Kezelés, akkumulátor, hang

A modell megkapta a legfrissebb Android 9 Pie operációs rendszert, amit kiegészítettek a Samsung saját funkcióival. Ezek rendben vannak, nem tolakodóak, hozzáadott értéket is jelentenek. 3100 mAh akkumulátora teljesen átlagos, használattól függően 9-11 órás üzemidőt garantál, ami azért nem valami nagy durranás. Sokszor úgy éreztük egy-egy húzósabb nap végén, mikor gyakran használtuk a Waze-t, Facebookot, Instagramot, vagy szólt a zene, hogy lehetett volna egy kicsit komolyabb kapacitású energiacellát is tenni a masinába, mert az utolsó csepp naftát préseltük ki belőle, mielőtt sikerült felrakni a töltőre.

3100 mAh akkumulátorral látták el, ezzel egy teljes napot nem biztos, hogy kibírunk, ha keményen használjuk a telefont Forrás: Origo

A hangszórója zenehallgatásra gyakorlatilag alkalmatlan, hiszen amit hallunk, az sokszor zajos, pontatlan, aránytalan. Fejhallgatóval viszont sokkal jobb a helyzet, bár értelemszerűen a telefon azért nem képes felvenni a versenyt a direkt ilyen célra tervezett hordozható médialejátszó eszközökkel. Adattárolásra szolgáló memóriájáért viszont csak dicséretet érdemel. A háttértár kapacitása ugyanis 64 GB, ami bőven elég a fotóknak, videóknak, méretes appoknak, és nem kell állandóan azon aggódnunk, hogy lesz-e hely a frissítésnek, vagy azon agyalni, hogy mit töröljünk majd.

Visszafogott teljesítmény

A saját fejlesztésű Exynos 7 nyolcmagos processzor, a 4 GB RAM és a Mali G-71 grafikus vezérlő társaságában finoman szólva is csak visszafogott teljesítmény leadására képes. Ez azt jelenti, hogy bizony az alkalmazások indításánál tapasztalhatunk akadozást, a böngésző is meg-meg döccen, és a csúcs 3D grafikájú játékokat is el lehet felejteni, hiszen azok kegyetlenül szaggatnak. a streamelés fagyogat. Viszont az is igaz, hogy a YouTube-bal, filmekkel nincs gond, levelezni problémamentesen lehet, a naptár-, sport-, térkép-, stb. alkalmazások hibátlanul futnak, és az egyszerűbb grafikájú játékokkal sincs baj.

Kamerák

25 megapixeles szelfikamerával látták el a terméket, és az extra effektek sem hiányoznak, de az is tény, hogy a frontfelületen elhelyezett kamera igazán csak világosban használható, mert sötétben zajosak, elmosódottak a felvételek.

Samsung, Galaxy, A40, okostelefon, Android, teszt
Samsung, Galaxy, A40, okostelefon, Android, teszt
Samsung, Galaxy, A40, okostelefon, Android, teszt
Samsung, Galaxy, A40, okostelefon, Android, teszt
Samsung, Galaxy, A40, okostelefon, Android, teszt
Samsung, Galaxy, A40, okostelefon, Android, teszt
Samsung, Galaxy, A40, okostelefon, Android, teszt
Samsung, Galaxy, A40, okostelefon, Android, teszt
Samsung, Galaxy, A40, okostelefon, Android, teszt
Samsung, Galaxy, A40, okostelefon, Android, teszt
Samsung, Galaxy, A40, okostelefon, Android, teszt
Samsung, Galaxy, A40, okostelefon, Android, teszt

Sajnos a 16 MP hátlapi főkamerával és az 5 MP ultraszéles látószögű másodlagos kamerával is ugyanez a helyzet, ráadásul a színek is kicsit furcsák, természetellenesek olykor. Szóval a termék fotós képességeiben elmarad az olyan Samsung telefonoktól, mint például az S10 vagy az S10e. Videók elkészítését is lehetővé teszi az eszköz, de itt be kell érni maximum Full HD felbontással, és másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebességgel, ami a gyors mozgásokhoz egyszerűen már kevés.

Vélemény

A telefon beépített hangszórója és kamerája nem az igazi, a teljesítménye közepes, a kijelzője és a dizájnja viszont abszolút elsőrangú. Imádtuk, hogy viszonylag kicsi, vékony, és hogy az átlagosnál jóval kisebb a súlya, és hogy a képernyő gyakorlatilag az egész frontfelületet beteríti. A Samsung Galaxy A40 távolról sem egy tökéletes telefon, de mindez az árán is meglátszik. Ez 85 000 forint, de valójában a készülék már 70 ezer alatt is megszerezhető, így aki egy megfizethető, pazar külsejű, kényelmes mobilt keres, annak érdemes számba vennie ezt a készüléket is!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!