Elsőként a Vodafone teszi majd elérhetővé a mobilhálózatot.

Nagy bejelentéssel szolgált az Egyesült Királyságban élő előfizetőinek a Vodafone: az ország mobilszolgáltatói közül az elsőként fogja elérhetővé tenni az üzleti és lakossági előfizetői számára az ötödik generációs mobilhálózatot, egész pontosan 2019. július 3-tól kezdve.

A kép csak illusztráció (zalaegerszegi tesztpálya)Forrás: MTI/Varga György

Az efféle rajtok esetében megszokott módon az 5G először csak bizonyos városokban lesz elérhető, idővel pedig folyamatosan nő majd a lefedettség. Az említett napon Birmingham, Bristol, Cardiff, Glasgow, Manchester, Liverpool és London lesz bekötve az 5G-hálózatba, majd az idei év során még Birkenhead, Blackpool, Bournemouth, Guildford, Newbury, Portsmouth, Plymouth, Reading, Southampton, Stoke-on-Trent, Warrington és Wolverhampton is csatlakozik a díszes társasághoz.

Persze az 5G használatához olyan eszközre van szükség, ami támogatja is a mobilhálózatot. Jelenleg alig néhány ilyen eszköz van, az okostelefonok ráadásul mind csúcskategóriásak, a középkategóriás mobilokban csak jövőre jelenhet meg az 5G-kompatibilitás.

Emiatt a belátható jövőben még a kérdéses városok lakóinak az oroszlánrésze sem lesz képes ténylegesen csatlakozni az 5G-re.

Viszont a brit Vodafone legalább jó előre tisztázta, hogy nem fog extra díjat felszámítani az 5G használatáért, a rajta keresztüli mobilnetezés nem lesz drágább annál, mintha az ügyfél mondjuk 4G-t használna.

Szintén érdekes, hogy a szolgáltató roamingolás során is lehetővé teszi majd az 5G-re való kapcsolódást, ez a funkció az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Spanyolország között él majd valamikor a nyártól kezdve.

Frissítés: mégsem a Vodafone, hanem az EE fogja elindítani az ország első 5G-hálózatát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!