[Frissítve] Júliustól lesz 5G az Egyesült Királyságban

adótorony ÉPÍTMÉNY tesztpálya
Zalaegerszeg, 2018. december 7. Az épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya az épített városi környezetet modellező pályarész mellett 2018. december 7-én. A 250 hektáros területen épülő tesztpálya az önvezető járművek vizsgálatára is alkalmas lesz. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Elsőként a Vodafone teszi majd elérhetővé a mobilhálózatot.
Vágólapra másolva!

Nagy bejelentéssel szolgált az Egyesült Királyságban élő előfizetőinek a Vodafone: az ország mobilszolgáltatói közül az elsőként fogja elérhetővé tenni az üzleti és lakossági előfizetői számára az ötödik generációs mobilhálózatot, egész pontosan 2019. július 3-tól kezdve.

A kép csak illusztráció (zalaegerszegi tesztpálya) Forrás: MTI/Varga György

Az efféle rajtok esetében megszokott módon az 5G először csak bizonyos városokban lesz elérhető, idővel pedig folyamatosan nő majd a lefedettség. Az említett napon Birmingham, Bristol, Cardiff, Glasgow, Manchester, Liverpool és London lesz bekötve az 5G-hálózatba, majd az idei év során még Birkenhead, Blackpool, Bournemouth, Guildford, Newbury, Portsmouth, Plymouth, Reading, Southampton, Stoke-on-Trent, Warrington és Wolverhampton is csatlakozik a díszes társasághoz.

Persze az 5G használatához olyan eszközre van szükség, ami támogatja is a mobilhálózatot. Jelenleg alig néhány ilyen eszköz van, az okostelefonok ráadásul mind csúcskategóriásak, a középkategóriás mobilokban csak jövőre jelenhet meg az 5G-kompatibilitás.

Emiatt a belátható jövőben még a kérdéses városok lakóinak az oroszlánrésze sem lesz képes ténylegesen csatlakozni az 5G-re.

Viszont a brit Vodafone legalább jó előre tisztázta, hogy nem fog extra díjat felszámítani az 5G használatáért, a rajta keresztüli mobilnetezés nem lesz drágább annál, mintha az ügyfél mondjuk 4G-t használna.

Szintén érdekes, hogy a szolgáltató roamingolás során is lehetővé teszi majd az 5G-re való kapcsolódást, ez a funkció az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Spanyolország között él majd valamikor a nyártól kezdve.

Frissítés: mégsem a Vodafone, hanem az EE fogja elindítani az ország első 5G-hálózatát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!