Összeborult a Sony és a Microsoft a játékpiacon

kenichiro yoshida sony satya nadella microsoft xbox playstation
Kenichiro Yoshida, a Sony elnök-vezérigazgatója balra, és Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója jobbra
Vágólapra másolva!
Nincs vége a konzolháborúnak, csak változnak az idők.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években rengeteg elképzelhetetlennek hitt manővert láttunk a techcégektől, így már alig érte el az ingerküszöbünket, hogy moderált csinnadratta mellett összeborult a Sony és a Microsoft. A vállalatok stratégiai megállapodást kötöttek, amely alapján a jövőben közösen fejlesztenek a Microsoft Azure-t használó online streamelőszolgáltatásokat, plusz félvezetőipari és mesterséges intelligenciával kapcsolatos projektek is kilátásban vannak.

Kenichiro Yoshida, a Sony elnök-vezérigazgatója balra, és Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója jobbra Forrás: Microsoft

Az összes közül a fogyasztók számára a streamelőszolgáltatások a legérdekesebbek. A Sony és a Microsoft ugyan továbbra is rivalizálni fognak a konzolpiacon, de megvakarják egymás hátát, hátha némi közös fejlesztgetéssel sikerül hatékonyabbá tenniük a PlayStation és Xbox játékok felhőben való futtatását, kiszolgálását a gamerek eszközeire.

A Sony már rendelkezik ilyen szolgáltatással a PlayStation Now képében, a Microsoft pedig valamikor a következő időszakban indítja majd el a rivális, egyelőre csak xCloud néven ismert megoldását.

A felek váratlan együttműködésének jókora részt a Google lehet az oka: a nem túlságosan távoli jövőben a cég elérhetővé teszi a Stadia játékstreamelőjét, a jelek szerint a Sony és a Microsoft komoly veszélynek tartják ezt a saját üzleteikre. Érthető az aggodalom, hiszen a Google elsősorban a YouTube-on keresztül várhatóan irtózatosan nagy promóciót csap majd a Stadiának, a konzolgyártók pedig nem szeretnék, ha elcsábítaná tőlük a fizetős gamereket.

A mostani együttműködés inkább amolyan az ellenségem ellensége a barátom típusú munkakapcsolat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!