Linuxra állhat át Dél-Korea

fbl Horizontal
South Korea supporters wave the national flag ahead of the Russia 2018 World Cup Group F football match between Sweden and South Korea at the Nizhny Novgorod Stadium in Nizhny Novgorod on June 18, 2018. / AFP PHOTO / Johannes EISELE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
A kormányzat nem szeretne Windows 10-re frissíteni.
Vágólapra másolva!

A napokban másodszor kapott óriási hírt a nyílt forráskódú közösség, egy indiai állam oktatásának Linuxra való átállítása után Dél-Korea közigazgatása is elbúcsúzhat a Windowstól. A The Korea Herald beszámolója alapján az állami gépeken jelenleg Windows 7 fut, azonban ennek jövő januárban megszűnik a terméktámogatása. Utána a kormányzat komoly felárért cserébe képes lesz még három évig biztonsági frissítéseket kérni a rendszerhez, de idővel kénytelen lesz átállni egy modern és támogatott operációs rendszerre.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

A Microsoft szerint ennek a rendszernek persze a Windows 10-nek kellene lennie, azonban a Belügyminisztériumnak annyira nem tetszik az ötlet, így megkezdi a Linux tesztelését. Az nem világos, hogy pontosan milyen disztribúcióról van szó, de a kormányzat számára a teljesen saját és testre szabott Linux elkészítése is járható út lehet.

A Belügyminisztérium szerint ha valóban sikerül véghez vinni a Linuxra való átállást, akkor az rövid távon félmilliárd dollárnál is többe kerülhet, részben a régi hardverek cseréje miatt. Viszont hosszú távon anyagilag megérheti az átállás, arról már nem is beszélve, hogy

a Linux drámai mértékben növelheti a kormányzati munkaállomások biztonságát.

Természetesen az efféle átállással alaposan be lehet fürödni, ha nincs megfelelően előkészítve, a Betanews kapcsolódó híre alatt az egyik kommentelő fel is emlegette München esetét. A kétezres évek közepétől a város fokozatosan átállt Linuxra, majd 2017-ben úgy döntött a vezetés, hogy visszavált Windowsra és Microsoft Office-ra. Papíron 2020-ig kell befejeződnie a folyamatnak.

A projekt csődje két alapvető problémára vezethető vissza: egyrészt a kormányzati alkalmazottak nem lettek megfelelően kiképezve az új szoftveres környezet használatára, másrészt pedig kompatibilitási gondok is akadtak, például a Microsoft Office-szal létrehozott dokumentumok nem feltétlenül működtek az OpenOffice-ban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!