Megjelent a Windows 10 May 2019 Update

windows 10 may 2019 update
Windows 10 May 2019 Update
Vágólapra másolva!
Frissítéses és tiszta telepítéses módszerrel is installálható.
Vágólapra másolva!

A Microsoft elérhetővé tette a Windows 10 idei első, és spekulációnk szerint egyben talán utolsó óriásfrissítését. A Windows 10 May 2019 Update az elmúlt néhány verzióhoz hasonlóan csak moderált előrelépésnek mondható, néhány nagyobb újdonság mellett javarészt csak kisebb jelentőségű fejlesztések óriási halmaza. A sok kicsi persze sokra megy, de nem állítanánk, hogy mindenkinek a lehető leggyorsabban frissítenie kellene rá, lehetséges teljes életet élni nélküle.

Windows 10 May 2019 Update Forrás: Microsoft

A Windows 10 May 2019 Update egyik kellemetlenebb változtatása, hogy a telepítése után lefoglal körülbelül 7 GB extra helyet a frissítőszolgáltatásnak. Ebben az a ráció, hogy így biztosan sikerül majd letölteni és telepíteni a jövőbeli frissítéseket a számítógépekre, nem fordulhat majd elő olyan helyzet, hogy a szabad helyből való kifutás miatt félúton leáll a frissítési folyamat. Cserébe viszont átláthatóbb lett a Gépház → Rendszer → Tárterület oldalon, hogy micsoda mennyi helyet foglal a merevlemezen vagy SSD-n, ha ez valakit vigasztal.

A májusi frissítés talán legfontosabb újítása a programok homokozóban való futtatásának a lehetősége: a gyanús és ismeretlen fájlokat egy izolált környezetben indíthatják el a felhasználók, így ha kártevőről van szó, akkor az nem tud kárt okozni a Windowsban.

Viszont probléma, hogy a Windows 10 otthoni verzióját használók számára ez a funkció ügyeskedés nélkül nem érhető el, csak az üzleti változatokban (Pro és Enterprise) aktiválta a Microsoft.

Viszont aki a Windows Update-en keresztül frissítene fel az új Windowsra, az a kiadástól függetlenül maga határozhatja majd meg a telepítés idejét a Gépházban lévő Windows Update oldalon. A frissítőszolgáltatás már nem áll neki teljesen automatikusan telepítgetni az óriásfrissítéseket, mikor épp olyan kedve van.

A kisebb jelentőségű, de fontosabb és érdekesebb újítások:

  • világos témát kapott a Windows 10, ezt manuálisan lehet aktiválni a Gépház → Személyre szabás → Témák oldalon;
  • már komplett alkalmazáscsoportok kitűzése is megszüntethető a Start menüben;
  • a korábbinál több rendszerappot lehet eltávolítani;
  • a Windows 10 Home-ban is lehetségessé vált a frissítések hosszabb időre való elhalasztása;
  • az aktív órákat automatikusan állítja be a Windows a használati szokások alapján, bár a véleménye manuálisan felülbírálható;
  • gyárilag támogatott a RAW képformátum;
  • jelszó helyett telefonra SMS-ben kiküldött kóddal is be lehet jelentkezni a rendszerbe;
  • a Parancssor és a PowerShell már támogatják a zoomolási lehetőséget;
  • ez hazánkban nem feltűnő, de szétválasztották a Windows 10 gyári keresőjét és a Cortana hangasszisztenst;
  • támogatott az Emoji 12 ikonkészlet;
  • a Fókuszsegéd letilthatja a teljes képernyőre kirakott appok használatakor (például videolejátszáskor vagy játékfuttatáskor) a kijelzőbe beugró értesítések megjelenítését;
  • fogd és vidd módszerrel behúzhatóak a telepíteni kívánt betűtípusok a Gépház betűtípusokat felsoroló oldalán;
  • gyárilag a Retpoline nevű javítás teszi lehetetlenné a Spectre és a Meltdown sebezhetőségek kihasználását, amely a korábbi megoldáshoz képest sokkal kevésbé csökkenti az Intel processzorok sebességét.

A Windows 10 May 2019 Update háromféle módon telepíthető. A többségnek azt ajánljuk, hogy a Windows Update-ben keressenek rá a frissítés elérhetőségére, és ha megjelenik az új Windowsról az értesítés, akkor ott indítsák el a frissítési folyamatot.

Alternatív módon a türelmetlenek kézzel is kikényszeríthetik a frissítés telepítését, továbbá teljesen tisztán is telepíthetik például egy pendrive-ról a vadiúj Windows 10-et. Az ezekhez szükséges segédprogramokat erről a weblapról tudják letölteni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!