Így leplezhetjük le a kémkedést a hotelben

panasonic homehawk floor állólámpa biztonsági kamera
Panasonic HomeHawk Floor
Vágólapra másolva!
Drága kütyübe kerülhet a teljes nyugalom a szobákban.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben került címlapokra a hír, hogy fizetős szálláshelyen kamerákkal kémkedtek a vendégek után. Az ilyen felderítő eszközök áldozatai leggyakrabban üzletemberek, politikusok, aktivisták és újságírók. A Kaspersky Lab kutatói az utazók biztonságának érdekében listát készítettek arról, hogyan óvhatjuk meg elektronikus eszközeinket és információinkat egyszerű technikák és eszközök segítségével.

A kép csak illusztráció (Panasonic HomeHawk Floor) Forrás: Panasonic

Áprilisban írországi utazása során egy család szállásán felfedezte, hogy egy füstjelzőbe rejtett kamerával élőben közvetítik őket az interneten keresztül – és ez csak egy a számos hasonló eset közül. A titkos megfigyelés egyre gyakoribb veszélyt jelent az utazókra. Ezen kívül olyan digitális eszközöket is támadnak, mint a laptopok és telefonok, valamint az ezeken tárolt információk. A Kaspersky Lab kutatói saját tapasztalataik alapján készítettek egy listát, melyen sorra veszik az utazás során felmerülő biztonsági kockázatokat, valamint azt is, hogyan kerülhetjük el ezeket praktikus és egyszerű módszerekkel.

A kutatók javaslata alapján egyszerűen észrevehetjük a rejtett kamerákat és mikrofonokat például egy olyan online is beszerezhető eszköz segítségével, amelyben beépített rádiófrekvencia szkenner, illetve fénykibocsátó diódák és vörös üveg van.

Ez az eszköz kimutat minden olyan forrást, ami elektromágneses hullámokat bocsát ki (ilyen a legtöbb vezeték nélküli poloska és kamera), majd ezek alapján megkereshetők a rejtett kamerák. Egyéb más felületekhez képest a kamera lencséje sokkal erősebben veri vissza a fényt, így azt a kamerának látszó tárgy felé irányítva, majd a vörös üvegen keresztül nézve egy fényes vörös pont lesz látható.

De akár a telefonját is használhatja olyan kamerák kiszúrására, amelyek infravörös megvilágítást használnak, ugyanis a mobil kamerái felismerik az infravörös sugárzást. Fontos azonban, hogy néhány eszközben – ilyen például az iPhone - túl erős az infravörös filter, így ezekkel nem működik ez a trükk.

Zavaró háttérzaj keltésével pedig egyszerűen elkerülhető, hogy rejtett mikrofonnal hallgassák le. A Noisli nevű program segítségével olyan hangokat lehet lejátszani, mint a csapból folyó víz, ezek a hangok pedig szinte minden felvételt megzavarnak.

"Biztonsági kutatóként rengeteget utazunk és mindig odafigyelünk a potenciális veszélyforrásokra. Az utóbbi időben címlapokon szereplő hírek bizonyítják, hogy a szállásokra érkező vendégek utáni kémkedés nem csak a filmekben történhet meg, hanem igazi fenyegetés a való életben is. Ahhoz, hogy biztonságban legyünk és szabadon élvezhessük a vakációnkat nem kellenek méregdrága high-tech eszközök – néhány alapvető felszereléssel és józan ésszel megvédhetők a digitális eszközök és az információk." – mondta Marco Preuss, a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.

Néhány további tipp a kutatók listájáról:

  • Soha ne hagyja személyes dolgait, beleértve elektronikai eszközeit felügyelet nélkül – vigyen magával mindent, ha elhagyja hotelszobáját.
  • Minden eszköze legyen jelszóval védett, a rajta tárolt információk pedig titkosítottak. Az Android és iOS legújabb eszközei alapértelmezés szerint már jelszóval védettek és titkosítottak. Ide kattintva megnézheti, hogyan kapcsolható be a teljes titkosítás a BitLocker segítségével a Windows-on, ide kattintva pedig ugyanez FileVault segítségével, ha macOS-t használ.
  • A nem biztonságos Wi-Fi hálózatok kockázatait pedig vezetékes egér és beépített billentyűzet segítségével kerülheti el.
  • Érdemes megtanulni, hogyan ismerhető fel a kétirányú tükör. Ezek valóban ritkák a hétköznapi életben, de léteznek. Tegye az ujját a tükör felületére: ha rést lát az ujja és a tükörkép között, akkor az egy normális tükör. Ha nincsen rés, akkor valószínű, hogy kétirányú tükörrel találkozott.

Kezdjen el használni VPN szolgáltatást, amellyel titkosíthatóak az elküldött és beérkező adatatok akár folyamatosan, akár csak olyan esetekben, amikor a biztonság különösen fontos. Ilyen lehet például, amikor nem biztonságos Wi-Fi hálózatra kell csatlakoznia a hotelben, vagy a bérelt apartmanban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!