Az élete múlhat a tiszta klímaberendezésen

Klíma, légkondi, kislány
Vágólapra másolva!
Bár úgy tűnik, hogy eddig megúsztuk a komolyabb kánikulát, de azért ne pánikoljon senki, a forróság idén is eljön. Ezzel együtt pedig a hőséget enyhítő klímaberendezések ideje is, hiszen sokan csak ilyenkor kapcsolják be a lakásban, munkahelyen vagy nyaralóban található légkondicionálót. De van néhány dolog, amire muszáj odafigyelni, amelyek közül a legfontosabb a karbantartás és tisztítás!
Vágólapra másolva!

Láthatatlan gombatelep

Amikor a tévé vagy padló koszossá válik, azt szinte azonnal érzékeljük, és így jó esetben a tisztítás sem várat sokáig magára. Azonban vannak olyan helyei a lakásnak, amelyet úgy hódít meg a szennyeződés, hogy arról nem szerzünk tudomást. Ilyen a klímaberendezés is, amelynek hőcserélő modulján, lamelláin vagy a kondenzvízében az ideális körülmények között viszonylag hamar megtelepedhetnek a baktériumok és gombák. Amennyiben nem tisztítjuk vagy tisztíttatjuk a berendezést rendszeres időközönként, akkor ezek vészesen elszaporodhatnak, ami számos negatív hatással járhat.

Még örülhetünk, ha megússzuk némi kellemetlen szaggal, amely az első bekapcsolást követően tör elő a masinából, és ami jelzi, hogy valami nincs rendben. Ám könnyen előfordulhat, hogy a levegőbe kerülő baktériumok és gombák különféle allergiás reakciókat válthatnak ki az azokra érzékenyebb emberekből. Ilyen lehet a köhögés, a torokfájás, a viszkető szem, illetve az enyhe bőrpír, esetleg nehézlégzés, légszomj.

Emellett a klímában fészkelő penészgombák komoly betegségekkel fenyegetnek:

például kulcsszerepet játszhatnak az asztma kialakulásában. De említhetnénk a legionella baktériumokat is, amelyek a tüdőbe kerülve tüdőgyulladást okozhatnak, illetve akadnak olyan más baktériumok is, amelyek arcüreggyulladást, kötőhártya-gyulladást idézhetnek elő.

Csökkenő teljesítmény

Ha hosszú idő után először kapcsoljuk be a klímát, előfordulhat, hogy azt tapasztaljuk, nem működik kellő hatékonysággal, vagy rosszabb esetben be sem lehet indítani. Ilyenkor nem kell azonnal pánikba esni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy alapos tisztítás megoldja a problémát. Mindenesetre ilyenkor mindenképpen érdemes szerelőt hívni, senkinek sem ajánljuk, hogy Mekk Elek módba kapcsolva maga próbálja megoldani a problémát. Ugyanez a helyzet akkor, ha szokatlan zajt, kattogást, statikus zörejeket hallunk a gépből, esetleg égett, úgynevezett Amper-szagot érzünk. Mindenesetre ez is mutatja, hogy a rendszeres karbantartás jó hatással van az élettartamra, amivel jó sok pénz takarítható meg.

Tisztítás menete

A klímák tisztítása tehát nagyon komoly dolog, amiről viszont sokan hajlamosak megfeledkezni, vagy egyszerűen csak halogatni. De mindez nem éri meg, hiszen egészségügyi és anyagi kár is érhet minket, ha mindenre nem fordítunk elég figyelmet. A tisztítás eszköztől függően akár házilag is elvégezhető, de, hogy teljesen őszinték legyünk, mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy ezt a munkát inkább bízza szakemberre.

Nem csak a saját életünkkel játszunk! A velünk egy háztartásban élők mind megjárhatják, ha nem figyelünk oda! Forrás: Origo

A karbantartási folyamat részeként elengedhetetlen a kondenzvíz megfelelő távozásának ellenőrzése a célból, hogy meggyőződjünk róla, nem maradt pangó víz a készülék belsejében. Lényeges a beltéri modul párologtató szekciójának fertőtlenítése is, amihez viszont jó eséllyel teljesen szét kell szedni a légkondicionálót. Mivel minden klímaberendezés más és más, így a felépítésük eltérhet egymástól, emiatt univerzális tanácsokat a szétszereléssel és a tisztítás menetével kapcsolatban nem lehet adni. Ráadásul a profik azt is tudják, hogy mit és hol kell keresni, hogy az egyes berendezésekhez melyek a legmegfelelőbb vegyszerek.

Erre érdemes még figyelni!

Fontos, hogy bár a nagy melegben nagyon jól tud esni a klíma jeges lehelete, de ez káros az egészségre.

Szóval figyeljünk arra, hogy a hőmérséklet a kintihez képest lehetőleg csak maximum 7-9 fokkal legyen alacsonyabb.

És semmiképpen nem szabad huzamosabb időt közvetlenül a berendezés alatt vagy előtt tölteni, ugyanis a hideg levegő rossz hatással lehet az ízületekre. Ügyelni kell arra is, hogy a légkondicionáló berendezés kiszáríthatja a bőrt, a szemet és a nyálkahártyákat, amely kellemetlen érzés, és akár komolyabb betegséget is okozhat. Pontosan emiatt lényeges odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre is!

Ebből is látszik, hogy a klímaberendezés olyan ajándék, amelynek azért árnyoldalai is vannak. Nem érdemes nyakra-főre használni, illetve nagyon-nagyon fontos odafigyelni a karbantartásra és a tisztításra is, mert ha ezt elmulasztja valaki, azért a későbbiekben nagyon komoly árat fizethet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!