Két hete áll Baltimore informatikája

Városok, ahol fizetnek, hogy ott élj
Baltimore USA
Vágólapra másolva!
Először egy zsarolóprogram, utána pedig a Google lőtte le a városházát.
Vágólapra másolva!

Valahogy nem igazán jutott el a fősodratú médiába a hír, de az Egyesült Államok olyan 619 ezres lakosságú Baltimore városában adódott egy kisebb számítógépes probléma: két hete egy adatokat titkosító zsarolóvírus kezdett terjedni az önkormányzat hálózatán, ami miatt szinte az egészet le kellett kapcsolni.

Baltimore Forrás: Shutterstock

Ismeretlen okból a mai napig nem sikerült helyreállítani a rendszert, így nem csak a város teljes internetes ügyintézése állt le, de a városháza levelezőrendszere is elérhetetlen. A hivatalnokok mellett például még a polgármester sem képes e-maileket fogadni és küldeni.

A város két hete nem csak hogy az internet, de kis túlzással a számítógépek előtti időbe repült vissza, minden ügyintézés papíron, telefonon és személyesen történik.

A múlt héten a városházán tettek egy kísérletet az e-mailezési probléma átmeneti megoldására, a hivatalnokok elkezdtek fogyasztói Google-fiókokat regisztrálni. Nem sokkal később a Google automatizált rendszerei letiltották az összeset, ugyanis gyanúsnak tartották az algoritmusok, hogy egyetlen helyről hirtelen ötvennél is több fiókot regisztráltak. A cég azóta manuálisan feloldotta a tiltást, de jó kérdés, hogy a hivatalos ügyeket mennyire szabályszerű magánszemélyeknek szánt fiókokból intézni.

Bernard Young polgármester nem tudta kommentálni, hogy a helyzetre való tekintettel az önkormányzat miért nem fizetett inkább elő a felhasználónként havi néhány dollárba kerülő GSuite Government szolgáltatásra.

Épp Las Vegasban győzködte a nagy bevásárlóközpontok tulajdonosait, hogy Baltimore totálisan készen áll az üzleteik fogadására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!