Hivatalos információk jöttek az új Radeonokról

2019.05.27. 14:07

Óriási előrelépések lesznek a Navi chipes Radeon RX 5000 kártyák.

Dr. Lisa Su vezérigazgató nem csak az Intel Core processzorokat verő AMD Ryzen 3000 központi egységeket jelentette be a computexes előadásán, hanem a Radeon videokártyák következő generációjáról is beszélt. Konkrét termékeket még nem jelentett be, ezt az E3 2019 játékkiállításon fogja megtenni, de addig is éppen elég információt elárult a termékekről ahhoz, hogy a számítógépes játékosok egy része tűkön ülve várja azokat.

Így néz ki az AMD Radeon RX 5000 szériás videokártyákat hajtó Navi grafikus processzorForrás: AMD

A június 10-én bemutatkozó AMD Radeon RX 5000 szériás videokártyák már a Navi kódnevű grafikus processzort használják, ami a jelenlegi Vega közvetlen utódja. A cég azt állítja, hogy 2012 óta használt GCN architektúra helyett ez már az RDNA (Radeon DNA) architektúrát használja, de egyelőre nem kristálytiszta, hogy teljesen új fejlesztésről van-e szó, vagy csak a marketingesek találták ki az új nevet.

Több kritikus téren is nagy fejlesztéseket hoz a Naviban debütáló RDNA architektúraForrás: AMD

Az információk alapján az igazság valahol a kettő között lehet: a RDNA egy alapjainál fogva felturbózott GCN-nek tűnik. A sejthetően már 7 nm-es gyártástechnológiával készülő Navi azonos órajel mellett ciklusonként 25 százalékkal több utasítást képes végrehajtani a Vegánál, miközben 50 százalékkal kevesebbet fogyaszt annál.

Teljesítmény és fogyasztás tekintetében is óriási előrelépés az RDNA architektúraForrás: AMD

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a mérnökök drámaian átdolgozták a számításokat végző egységeket és a grafikus leképezésért felelős rendszert, ráadásul ezeket már egy többszintű hierarchiát használó gyorsítótár táplálja adatokkal. Az új gyorsítótár a Vegában lévőnél sokkal nagyobb sávszélességet, továbbá alacsonyabb késleltetést tud biztosítani. Persze mindezek mellett az is segít a helyzeten, hogy a Navi már támogatja a GDDR6 videomemóriát, és egyéb fejlesztések is történtek a memóriavezérlőjében.

Emellett a Radeon RX 5000 videokártyák lesznek az első olyan grafikus vezérlők a piacon, amelyek támogatják az elődjénél kétszer nagyobb sávszélességű PCI Express 4.0 szabványt.

Az AMD egyelőre egy játékdemót mutatott, amelyben az NVIDIA GeForce RTX 2070-nél bizonyult olyan 10 százalékkal gyorsabbnak egy meg nem nevezett, Radeon RX 5000 szériás videokártya a Strange Brigade-ben. Ebből nem érdemes következtetéseket levonni, a kérdéses játék ugyanis valamiért nagyon szereti a Radeonokat; ez az egyetlen olyan cím, amiben az idén piacra dobott Radeon VII videokártya konzisztensen verni tudja a GeForce RTX 2080-at.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!