Nem csak a Chrome-ot használókra vadásznak a csalók.

Az elmúlt években jó néhány botrány kipattant a Google Chrome hivatalos áruháza környékén a rosszindulatú kiegészítők miatt. Ezek általában adatokat lopnak a böngészőből, vagy lecserélik a weblapokon megjelenő hirdetéseket, de persze a kettő kombinációja sem kizárt.

Forrás: AFP/Josep Lago

A Firefox hivatalos boltja eddig aránylag jól kimaradt a botrányokból, de ez nyilván nem tarthat örökké, a Ghacks beszámolója alapján egész kártevőhullám kapta oldalba a Firefox Add-ons webhelyet. Az alapvetően is gyanús nevű „Firefox user 15015922" felhasználó többek közt a Flash Player és az uBlock Origin nevével, egyéb ismertetőjegyeivel visszaélve próbálta adatlopó kártevők telepítésére rávenni a felhasználókat.

A jelek szerint a kártevői naplózták a felhasználók billentyűleütéseit, és elküldték azokat egy szerverre.

Nem világos, hogy bárki pórult járt-e a kiegészítőkkel, a Ghacks hírének az írásakor a Mozilla áruháza szerint még nem volt felhasználójuk. A vállalat mostanra az összes felismert kártevőt törölte a Firefox áruházából, de a böngészőt használóknak szolgáljon intő jelként az eset:

nem csak a Chrome kiegészítőiben nem szabad vakon megbízni.

Kizárólag a Mozilla által ajánlott kiegészítők esetében van garancia a kártevőmentességre, ezeknek a kódjait manuálisan átböngészik a cég illetékesei.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!