Szigorodik a Chrome és Google Drive adatvédelme

2019.06.03. 10:08

Sokkal kevesebb információhoz férhetnek majd hozzá a fejlesztők.

Folytatódik a Google Project Strobe kezdeményezése, amelynek keretében a vállalat azzal próbálja jelentős mértékben növelni a felhasználók biztonságát, hogy korlátozza a harmadik felek által róluk begyűjthető információk mennyiségét. A következő fázis keretében a Google Chrome és a Google Drive biztonságát fokozza majd a cég, az új szabályai az ősszel lépnek életbe.

A kép csak illusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

A többek számára fontos újdonság, hogy a Google Chrome-hoz bővítményeket készítőknek abszolút minimalizálniuk kell a szoftvereik által kért jogosultságokat: amelyik nem fontos a bővítményeik működése szempontjából, azt tilos lesz kérniük.

A szabálynak nem megfelelő, szükségtelen engedélyeket kérő bővítményeket a Google törli majd a Chrome webáruházból, és kikapcsolja a telepített példányaikat az internetezőknél.

Ez elsőre nem tűnik nagy előrelépésnek, de az Android esetében óriási sikerrel vezetett már be hasonló szabályokat a vállalat, egy ilyen változtatásnak köszönhetően például 98 százalékkal csökkent az SMS-ekhez és hívásnaplókhoz hozzáférést kérő appok száma.

Emellett szélesedik azon bővítmények köre is, amelyeknek kötelező lesz adatvédelmi nyilatkozatot elérhetővé tenniük a felhasználók számára. Ennek a kiadására eddig csak a személyes és kényes adatokat kezelő bővítmények készítőit kötelezte a Google.

A másik fontos újdonság, hogy a Google Drive felhőtárhelyhez hozzáférő alkalmazások és szolgáltatások a jövőben csak bizonyos mappákat és fájlokat lesznek képesek elérni és kezelni. Amelyek hozzáférést szeretnének a teljes tárhely tartalmához – ilyenek lehetnek például a biztonsági mentéseket végző appok –, azoknak

először át kell majd esniük egy biztonsági ellenőrzésen.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!