Lábközön rúgta a Facebookot a védőügyvédje

mark zuckerberg morcos top
Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during an interview session with The Atlantic at the Newseum in Washington, DC, on September 18, 2013. AFP PHOTO/Jim WATSON
Vágólapra másolva!
Szerinte senkinek sincs magánszférája a közösségi portálon.
Vágólapra másolva!

A cégeknek egyazon témáról kétféle véleményük is lehet: az egyik a sajtósaik által kommunikált vélemény, a másik pedig az ügyvédjeik által hangoztatott vélemény. A kettőnek azonosnak kellene lennie, azonban ha valamiért bíróságra citálják a vállalatokat, akkor kiderülhet, hogy ez nem így van.

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/Jim Watson

A Law360 jogi portál (via UberGizmo) jóvoltából most újabb kiváló példa érkezett arra, mikor a vállalatok sajtósai és ügyvédei teljesen más világokban élnek. A Cambridge Analytica miatt a Facebook nem csak hatósági vizsgálatokat kapott a nyakába, hanem polgári peres eljárások is indultak ellene, az USA-ban épp a tárgyalás korai szakaszában áll egy csoportos per.

A Facebookot képviselő Orin Snyder a vállalat mentegetése közben díjnyertes érveléssel támadt a bíróra: állítása szerint a felhasználók magánszférája nem sérült az incidens során, mert

a Facebookon nincs magánszférájuk.

Állítása szerint a Facebook olyan, mint egy város digitális főtere, ahol a felhasználók önként feladják a privát információikat, emiatt pedig nyilván nincs okuk feltételezni, hogy rendelkeznek magánszférával. A magánszféra ugyanis olyan dolog, amit proaktívan védeni kell, különben nem fog létezni.

Vince Chhabria bírót nem nyűgözte le a magyarázat, és rámutatott, hogy az ügyvéd álláspontja jelentősen eltér a Facebook hivatalos álláspontjától.

Az eljárás a megszokott mederben folyik tovább, Snyder pedig kénytelen lesz ennél egy kicsit komolyabban venni a munkáját: az eszmefuttatásával nem sikerült leszerelnie a felpereseket, helyette csak kínos helyzetbe hozta a Facebookot.

Ha túl nagy médiafigyelmet kap az eset, akkor nem kizárt, hogy a cég kénytelen lesz elhatárolódni az ügyvédjétől, ami elég komikus volna.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!