Manipulálta a Wikipediát egy ruhamárka

weborvos, Google 28-29 Years 30-39 Years Adult Adults Only Age Bearing Caucasian Ethnicity Computer Computing Diabetes Females Health Healthcare And Medicine High-tech Illness Indoors
Fiatal nő a Wikipedia egyik orvosi címszavát (diabetes) olvassa
Vágólapra másolva!
Utána pedig azt hazudta, hogy ehhez asszisztált a Wikimedia.
Vágólapra másolva!

A wikipediás szócikkek rosszindulatú módosítgatása hétköznapi jelenség, azonban a napokban egy különleges incidens történt: a szabadidős ruhák készítésére szakosodott The North Face egy meghökkentően arcátlan és etikátlan reklámkampány keretében a saját ruháit mutató fotókra cserélgette a közönsége számára relevánsnak ítélt szócikkekben lévő képeket. A célja az volt, hogy közvetlenül a reklámozza a márkáját a szócikkekben, továbbá manipulálja a keresőmotorok találatait.

A kép csak illusztráció Forrás: Photononstop/Nathan Alliard

A kampány felfedezése után a cég azt állította, hogy az akcióját a Wikipediát üzemeltető Wikimedia Alapítvány együttműködésével hajtotta végre, amiről gyorsan kiderült, hogy nettó hazugság. A Wikimedia a vandalizmushoz hasonlította a marketinges mutatványt és elhatárolódott tőle, a szerkesztői pedig törölték a The North Face módosításait.

A márka később elnézést kért az akcióért, magyarázata szerint a bonyodalomért felelősök nem voltak tisztában a Wikipedia szabályzatával, de a jövőben nem fordul elő még egyszer efféle módosítgatás.

Ez nagyon gyenge magyarázatnak tűnik: könnyen elképzelhető, hogy szándékosan a balhét keresték a vállalat marketingesei, a botrányos tettükkel nulla dollárból kívánták beturnézni a világsajtót. Ha ez volt a tervük, akkor tökéletesen működött.

Bármelyik celeb megmondja, hogy a negatív médiaszereplés is jobb a semmilyen médiaszereplésnél.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!