Perre vinnék a fejlesztők az Apple-t

2019.06.05. 14:07

Szeretnék megtörni az App Store monopóliumát.

Az Apple mobileszközein futó operációs rendszert már a kezdetektől fogva „zárt kertként" jellemezték a fejlesztők: aki iEszközre szeretne appot kiadni, annak nincs más lehetősége, minthogy azt a hivatalos App Store áruházon keresztül terjessze. Ebből fakadóan meg kell felelnie az Apple gyakran egyáltalán nem világos szabályzatának, el kell fogadnia az üzleti feltételeit, és általánosságban véve ki van téve a cég kényének-kedvének.

Forrás: AFP/Imaginechina/Da Qing

Az utóbbi alatt például azt kell érteni, hogy mondjuk az Apple készít egy szülői felügyeleti eszközt, majd hirtelen kitalálja, hogy a boltjában már évek óta elérhető, rivális appok többé nem felelnek meg az App Store szabályzatának, és kihajítja azokat.

Most két alkalmazásfejlesztő csoportos pert kíván indítani az Apple ellen az üzleti praktikái miatt az Egyesült Államokban. Amennyiben a bíró megadja a zöld jelzést, akkor az eljáráshoz bármelyik olyan amerikai fejlesztő csatlakozhat, aki valaha elérhetővé tett akár egyetlen fizetős appot is az App Store-ban.

A felperesek szerint az Apple visszaél a hatalmával: visszafogja az innovációt, csökkenti az in-app vásárlásokkal szerezhető bevételt, „profitgyilkos" 30% jutalékot vesz el az eladásokból. Emellett az évi 99 dolláros fejlesztői sarc, és a kötelezően 99-re végződő árak sem tetszenek nekik.

Mindezektől függetlenül a legnagyobb problémájuk, hogy az Apple nem engedélyezi az alternatív programboltokat az iOS-en: emiatt ha egy appot érthető vagy érthetetlen okból nem hajlandó felvenni az App Store-ba, akkor az mehet a kukába,

nem lehet máshol elérhetővé tenni a fogyasztók számára.

Emellett fejfájást jelent, hogy az appok rendszeresen elvesznek a tömegben, hihetetlenül nagy szerencse nélkül semmiféle promóciót sem fog kapni az App Store-ban.

A kiemelésüknek nagyobb lenne az esélye, ha több alkalmazásbolt is versenyezne egymással.

A perindítványt jó eséllyel jóváhagyja a bíró, és az Apple kénytelen lesz komoly energiát fordítani a védekezésre, részben mivel az Egyesült Államokban jelenleg épp a túlságosan nagyra nőtt cégek monopóliumai, az ezeken keresztüli versenyellenes viselkedésük az egyik legnépszerűbb téma a politikai közbeszédben.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!