Új szintre lépett a Samsung dizájntévéje

Samsung, The Frame, tévé, okostévé, teszt
Különböző keretekkel illeszthetjük jobban a szobánkhoz a tévét.
Vágólapra másolva!
A Samsung lassan egy évtizede uralja a televíziós piacot, többek között annak is köszönhetően, hogy a vállalat mindig próbált új utakat keresni, mást is nyújtani, mint a többiek. Az egyedi elképzelések sorát erősítette a 2017 tavaszán bemutatott The Frame nevű televízió is, amely eddig sosem látott megoldásokkal hívta fel magára a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A koncepcióval és az elért eredményekkel a jelek szerint elégedettek voltak a cég háza táján, hiszen 2019 első hónapjaiban híre kelt, hogy hamarosan érkezik egy új The Frame, amely most már hazánkba, és a Techbázis főhadiszállására is eljutott.

A koncepció változatlan

A The Frame TV-vel a Samsung egy olyan modellt kívánt megalkotni anno, amely a falra akasztva egy hagyományos kép illúzióját kelti. Ezen a koncepción a 2019-es készülék esetén sem változtattak, így megmaradt a termék egyik legkülönlegesebb tulajdonsága, a keret cserélésének lehetősége.

Különböző keretekkel illeszthetjük jobban a szobánkhoz a tévét. Forrás: Origo

Azaz a készülékház minden oldalára apró, láthatatlan mágnesek segítségével felapplikálhatóak hézagmentesen egymáshoz illeszkedő "lécek", amelyek így együtt olyan hatást keltenek, mintha egy tradicionális képkeret övezné a készüléket. Ráadásul több színből lehet választani, aminek köszönhetően tényleg a lehető legízlésesebben lehet elhelyezni a tévét a belső térben.

Így néz ki a saját lábain. Forrás: Origo

Ebből fakadóan a The Frame igazán a falra akasztva érzi jól magát, nem csoda, hogy jár mellé az alapkiszerelés részeként egy ehhez szükséges konzol, de természetesen talpakra is állítható, és ezek is megtalálhatóak a dobozban. A csatlakozók, és az elektronika jó része ezúttal is egy külön dobozban kaptak helyet, amelyhez a képernyő mindössze egyetlen, igen vékony vezeték révén csatlakozik. Ennek a megoldásnak köszönhetően pedig el lehet felejteni a tv hátuljából előkígyózó ronda kábelköteget.

A feláras festménylábbal igazi szobadíszt csinálhatunk belőle. Forrás: Origo

A ki- és bemeneteknek köszönhetően egyébként egyszerűen és gyorsan rádugható a készülékre külső médialejátszó, játékkonzol, számítógép vagy hangrendszer. Sőt, ez utóbbiak, például egy fejhallgató, vagy hangprojektor a Bluetooth támogatás révén vezeték nélküli úton is csatlakoztathatóak a The Frame-hez.

Remek képminőség

A tévébe a Samsung dédelgetett csodafegyvere, a kvantumpontos QLED panel került. E technológia a hagyományos LCD tévéknél nagyobb fényerőt, mélyebb feketét, jobb betekintési szöget, markánsabb, élénkebb színeket, és nagyobb kontrasztot biztosít papíron. A gyakorlati próba során fehéren-feketén kiderült, hogy ezeket a valóságban is "tudja", aminek köszönhetően a kép minősége remek! A tónusok tiszták, gazdagok, élettel teliek, és bár a képalkotási eljárásból fakadóan a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete megteremtésére nincs mód, a kontrasztosságra, és a sötét árnyalatokra sem lehet panasz. A mozgásmegjelenítésnél bele-bele futottunk kisebb anomáliákba, de ezen azért hatékonyan lehet segíteni az Auto Motion Plus névre hallgató funkció bekapcsolásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé.

Falra szerelve tökéletes. Tényleg olyan, mint egy remek kép. Forrás: Origo

A Samsung The Frame TV 4K felbontású, azaz 3840 x 2160 képpont megjelenítését szavatolja, és ellátták egy olyan úgynevezett felskálázó technológiával is, amely képes arra,hogy valamelyest feljavítsa az alacsonyabb részletességű anyagokat, például a satnya tv adásokat. A készülék biztosítja a nagy dinamikatartományú filmek, videók kezelését is. Ez azt jelenti, hogy a fényerő az egyes képrészleteken attól függően változik, hogy ott "sötét" vagy "világos"-e a tartalom, ami nagyon látványos, és valósághű végeredménnyel jár.

Okos tévé

A modell a vállalat saját fejlesztésű okostévé rendszerét használja, amelynek magyarul is kommunikáló grafikus kezelőfelülete egy kicsit túlzsúfolt, ezért nem annyira átlátható, viszont idővel bele lehet jönni a használatába. A már kötelezőnek mondható internetes alkalmazások sem hiányoznak, amelyek kínálata ezúttal is jó nagy, és köztük megtalálható például a YouTube, az Amazon Prime és a Netflix is. Szóval rengeteg film, és videó érhető el ily módon, sőt még internetezni is lehet a tévén. Az okostévé rendszer egyébként kellően gyors és stabil, szerencsére fagyásokat, belassulásokat nem produkált.

Festmények a tévében

A Samsung The Frame egyik különlegessége a Művészeti Mód. Ebbe belépve egy speciális részlegben találjuk magunkat, amelyben rengeteg különféle rajz, festmény, illusztráció található meg, köztük híres mesterek legendás munkái. Ezek a tévének köszönhetően bármikor megjeleníthetőek a képernyőn különleges tálalásban, ami olyan hatást kelt, mintha egy valódi papír vagy vászon alapú alkotást látnánk.

A Samsung egy egész művészeti galériát épített fel a tévé mögé. Forrás: Origo

Emellett saját fotóinkat is feltölthetjük a rendszerbe, amelynek azt is megparancsolhatjuk, hogy időről-időre cserélgesse a képeket. Emellett pedig még különféle érdekességeket, információkat is olvashatunk magáról az alkotásról, illetve az alkotójáról.

Az átlagnál jobb hang

A beépített, 40 wattos hangrendszer a két integrált mélysugárzónak köszönhetően, jobban, dinamikusabban dörren meg, mint a legtöbb mai tévé. De ettől függetlenül a hangminőség még így sem éri el azt, amit egy jobb hangprojektor vagy házimozi rendszer produkál. A basszusok még így sem kifejezetten erőteljesek, és a pontossággal is akadnak kisebb problémák. Ám az is tény, zavaró hanghibákat, zúgást-búgást, sistergést egyáltalán nem tapasztaltunk.

Vélemény

A The Frame-nek van egy tulajdonsága, ami igen értékes a mai, egyre inkább uniformizálódó világban: Különleges. De ez önmagában nem lenne elég a sikerhez.

Itt viszont a kezelés is többé-kevésbé rendben van, a hangrendszer korrekt, a kép minőség első osztályú, a dizájn pedig köszönhetően a cserélhető káváknak egyenesen szuper.

A tv tehát jól sikerült, gyenge pontja nem nagyon van, és a korábbiaktól eltérően akár már egy áruházban is meg lehet majd vásárolni! A nálunk járt 55"-os darab például 600 000 forintért megvásárolható a Media Markt weboldalán.
Még több információ a Samsung The Frame termékről a vállalat hivatalos weboldalán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!