35 éves a Tetris, a játék, amely meghódította az egész világot

Tetris, évforduló, 35 év,
A Tetrist mindenki ismeri.
Vágólapra másolva!
A számítógépek és a számítástechnika elterjedésében óriási szerepet játszottak a játékok, amelyek az átlagember számára is érdekessé, izgalmassá tették e masinákat a nyolcvanas években. A fejlesztésekben élen jártak az amerikai, a brit és a japán stúdiók, de ironikus módon minden idők egyik legnépszerűbb, legelismertebb játéka mégis a Szovjetunióból származik.
Vágólapra másolva!

1984. június 6-án felkelt a nap Moszkvában is, ugyanúgy, mint máskor, de mikor lenyugodott, már megváltozott az egész világ, csak ezt akkor még nem tudta senki! Ezen a napon mutatta be ugyanis Alekszej Leonyidovics Pazsitnov szoftverfejlesztő mérnök a Tetrist, azt a programot, amely rendkívül elterjedt, és

százmilliókat, sőt talán milliárdokat szórakoztatott az elmúlt 35 évben.

Pazsitnov a kódoláson kívül egy dolgot imádott még nagyon: a teniszt. Bár az általa elkészített játéknak sok köze nem volt a labda ütögetéshez, de mindenképpen szerette volna beépíteni valahogy a programba, így végül a név utal a hobbijára. Maga a Tetris szó egyébként a görög tetra (négyet jelent, és a játékban minden elem négy kockából áll) és a tenisz szó összeolvasztása révén született.

Világhódító

A szovjet Elektronika 60 mikroszámítógépre kiadott szoftver a keleti blokk országaiban hamar elterjedt, sőt hamarosan nyugaton is felfigyeltek rá. Ugyan a monokróm grafika faék egyszerűségű, viszont a játékmenet pusztítóan addiktív volt. Aki egyszer elkezdett tetrisezni, az egyszerűen nem tudta abbahagyni, köszönhetően annak, hogy iszonyú gyorsan meg lehetett tanulni a szabályait, de az objektumok véletlenszerű felbukkanásának köszönhetően sosem alakult ki két teljesen egyforma menet.

Az eredeti Tetris Forrás: Origo

Akkora volt az érdeklődés a Tetris iránt, hogy páratlan módon 1986-ban a szovjet Elektronorgtechnica nevű vállalat révén hivatalosan is eljutott a szoftver nyugatra, és a Spectrum Holobyte a jogok megvásárlása után elkészítette, majd kiadta az IBM PC és a Commodore 64 verziót is, amivel bankot robbantott. Őrületes mennyiség fogyott a játékból, és azonnal elkezdték átírni más platformokra is, így megjelent az Apple-gépeken, a japán konzolokon, Spectrumon és a Commodore többi gépén, hogy csak néhány példát említsünk. A grafikán természetesen rengeteget tupíroztak, kihasználva az erősebb hardverben rejlő lehetőségeket, de az alapötlet végig változatlan maradt.

A Tetrist mindenki ismeri Forrás: Origo

1989-ben az is kiderült, hogy hordozható eszközökön is életképes a koncepció, sőt! A frissen megjelent Nintendo Gameboy-on óriási sikert aratott, és nem sokkal később felbukkantak azok a mobil masinák, amelyek csak ezt az egy játékot tartalmazták. A Tetris kevesebb, mint egy évtized alatt meghódította a globális emberi civilizációt, eszméletlen pénzt hozott, de ebből Pazsitnovnak csak a dicsőség jutott. Mivel a szovjet kormány alkalmazottja volt, és a jogok is a munkáltatóját illették, ezért egy vasat sem látott az eladott példányok után, egészen 1996-ig.

A Tetris öröksége

Nem sok olyan több évtizedes játék van, amely szépen tudott megöregedni. De a Tetris pont ilyen, amit tökéletesen bizonyít, hogy mind a mai napig jelennek meg friss verziói az új platformokra és gépekre, legyen az okostelefon, számítógép vagy csúcskategóriás konzol. Minden évben megrendezik a Tetris-világbajnokságot, amelyet 2018-ban egy 16 éves fiú nyert, azaz egy olyan srác, aki még egy buja gondolat sem volt akkor, mikor az eredeti program napvilágot látott.

Az évek során rengeteg változata megjelent, de az alapötlet változatlan maradt Forrás: Origo

Egy régi orosz dal, a Korobejnyiki motívumaira épülő zenéje önmagában is világsiker lett, feldolgozták szimfonikusok, rockzenekarok, és több más játékban is felbukkant extraként. A kilencvenes évek közepén a Delfti Műszaki Egyetem egyik diákja a villamosmérnöki kar majd száz méter magas épületének elektromos rendszerét megbütykölte, és a fényeit felhasználva alkotott egy elég sajátságos Tetris-verziót, amellyel kiérdemelte a Világ Legnagyobb Játéka címet.

Alekszej Leonyidovics Pazsitnov egyébként az Egyesült Államokban telepedett le. Dolgozott nagy szoftvercégeknél, többek között a Microsoftnál is, és több más játékot is készített. Ezek azonban semmilyen szinten nem tudtak a Tetris nyomába lépni, de a nevét már így is beírta a történelemkönyvekbe. Ugyanis ahogy most a dolgok állnak, már soha nem lesz még egy olyan játék, amely akkora hatással lenne az emberi civilizációra, mint amilyen a Tetris volt. Boldog szülinapot, és még legalább ugyanennyi évet kívánunk, kedves Tetris!

Itt bárki ingyen tetrisezhet egy jót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!