Az új Xbox is visszafelé kompatibilis

microsoft xbox project scarlett
A jövő év végén érkezik a következő generációs Xbox
Vágólapra másolva!
Jövő ősszel jön, négyszer lesz erősebb a Xbox One X-nél.
Vágólapra másolva!

Az előzetes közönségcsigázása után a Microsoft megosztott jó néhány érdekességet a következő generációs Xbox konzolról az E3 2019-es sajtókonferenciáján. A jelenleg Project Scarlett néven emlegetett hardver valamikor 2020 vége táján kerül majd piacra, és következő generációs PlayStationhöz hasonlóan visszafelé kompatibilis lesz minden játékkal és szoftverrel, ami a jelenlegi Xbox One modelleken is futtatható.

A jövő év végén érkezik a következő generációs Xbox Forrás: Microsoft

Ebbe beleértendőek a visszafelé kompatibilitási programon keresztül elérhető Xbox és Xbox 360 játékok is, bár sajnos a Microsoft felfüggesztette ezt a kezdeményezést, így a belátható jövőben

nem bővül tovább az Xbox One-ra elérhető, régi játékok köre.

Ettől függetlenül büszke lehet a munkájára a Microsoft, hiszen olyan 600 „extra" játékot sikerült elérhetővé tennie az aktuális konzoljaira.

A Microsoft szerint a következő generációs Project Scarlett konzol AMD Zen 2 architektúrájú processzort és AMD Radeon Navi grafikus vezérlőt használ, a memóriája GDDR6 típusú, a háttértárát merevlemez helyett következő generációs SSD adja, és optikai meghajtóval is rendelkezik.

Mindez valahonnan ismerős lehet: a Sony nettó ugyanezt árulta el eddig a következő generációs PlayStationről.

Papíron a Scarlett négyszer lesz erősebb az Xbox One X-nél, és a Sony-hoz hasonlóan a Microsoft is azt állítja, hogy a játékok képesek lesznek sugárkövetést használni a jobb fény-árnyék effektek eléréséhez. Arról nem beszélt a cég, hogy milyen mértékben, hiszen a Naviban nincs olyan koprocesszor, ami képes volna hardveresen gyorsítani a ray tracinggel kapcsolatos számításokat.

A Microsoft szerint a Project Scarlett elérhetővé válásakor a Halo: Infinite lesz a legfontosabb nyitócím rá, de a játék Xbox One-on és PC-n is futtatható lesz. A következő generációs konzolok piacra kerülésekor a nyitócímeknek persze nem lesz a korábbihoz fogható jelentőségük, hiszen a visszafelé kompatibilitás miatt az első naptól fogva brutális mennyiségű játék lesz elérhető az új Xboxra és PlayStationre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!