Tesztpadon a világ legkisebb, 13 hüvelykes laptopja

Asus, ZenBook 13, kép, fotó, laptop
Asus ZenBook 13.
Vágólapra másolva!
Ultrahordozható és ultradizájnos az Asus kicsi laptopja. Kipróbáltuk az új Asus ZenBook 13-ast.
Vágólapra másolva!

Vannak notebookok, amelyeket direkt játékra, multimédiás szerkesztőprogramok vagy tervezőszoftverek futtatására terveztek, ennek megfelelően ezek nagy teljesítményűek, hangosak, nehezek, és nagydarabok, mint egy kidobó a diszkóban. Aztán ott vannak azok a masinák, amelyeket azoknak szánnak, akik nem akarnak vagy tudnak sokat költeni hordozható számítógépre, így ezek nem túl szépek, dominál esetükben az olcsó anyagok használata, és sok extrát nem kínálnak. És ott vannak persze a vékony, nagyon dizájnos, összerakott, számos apró finom részlettel rendelkező modellek is, amelyekkel nyugodtan be lehet ülni egy komoly üzleti tárgyalásra, és egy elegáns kávézóból sem nézik ki miatta az embert. E masinák puszta léte státuszszimbólum, és akár divatos kiegészítőként is funkcionálhatnak. Na, hát az első pillantásra látszik, hogy az Asus egyik legfiatalabb üdvöskéje, az Asus ZenBook 13 pont ez utóbbi csoportba tartozik, és hogy mennyire használható, mennyire ízléses, az tesztünk végére kiderül!

Dizájn: rengeteg finomság

Az látszik, hogy az Asus dizájnerei most mindent beleadtak, hiszen a készülék tele van apró finomságokkal. Ilyen például a hátlapon az aranyozott Asus-logót övező, alig látható koncentrikus körök, amelyek karaktert adnak a terméknek.

Asus ZenBook 13 Forrás: Origo

De említhetnénk a klaviatúra felett végigfutó, vékony aranyozott sávot, amelybe kis félgömb alakú mélyedések százait préselték, vagy az enyhén elliptoid készülékházat, amelyről szintén üvölt, hogy nem egy olcsó tucatmunka. És akkor még nem is beszéltünk a kijelzőről, ami NanoEdge kialakítású, azaz a kávák a szokásosnál jóval vékonyabbak, és így vastagságuk 2,8 milliméter, ráadásul teljesen egy síkban vannak magával a képernyővel, így kikapcsolt állapotban láthatatlanok. További látványos extra, hogy a numerikus padot, azaz a hagyományos klaviatúrákon oldalt elhelyezett számgombokat tartalmazó panelt a tapipadra száműzték. Konkrétan érintőgombokként kaptak helyet az egérpadon, és egy érintéssel megvilágíthatóak, ami eszetlenül futurisztikusan fest, és rögtön magára rántja a tekintetet. Az összhatás így kifinomult, elegáns, a termék figyelemreméltó, talán már túlságosan is az.

A hátlap is igen jól néz ki Forrás: Origo

A termék tervezése során kiemelt szerepet kapott a hordozhatóság: 30,3 centi széles, mindössze 18,9 centiméter hosszú, és alig másfél centiméter "vastag", a súlya pedig nagyjából 1 kilogramm. Ez pedig azt jelenti, hogy gond nélkül elfér egy kisebb táskában, nagyobb retikülben is, és nem fog leszakadni a karunk sem hurcolászás közben. Bár vékony, a csatlakozókínálatra panasz nem lehet. Található rajta HDMI, USB 2.0, USB 3.0 (Thunderbolt) port, és még a fejhallgató-kimenetet, valamint a kártyaolvasót sem spórolták le róla. Megkapta az MTL-STD 810 G minősítést, ami azt jelenti, hogy valamelyest ellenáll az ütéseknek, a pornak és a vízcseppeknek is.

De milyen használni?

Az ilyen, alapvetően kis gépeknél mindig problémát okoz, hogy egyszerűen nincs elég hely megfelelően nagy klaviatúra számára, így a gépelés egy kicsit kényelmetlen. Az Asus mérnökei csodát tenni nem tudtak, de amit lehetett, megettek: úgy alakították ki a zsanért, hogy ha felnyitjuk a képernyőt, akkor az megemelje kicsit a billentyűzetet, így téve komfortosabbá a kopácsolást. A klaviatúra a mai trendeknek megfelelően szigetes kialakítású, így a gombok közé már nem nagyon eshet be semmilyen szennyeződés. A nyomásút közepes, a gombok ellenállása határozott, stabilan állnak, nem lötyögnek, véletlenül nem lehet benyomkodni semmit. A beépített háttérvilágításnak köszönhetően pedig még sötétben is jól láthatóak. A korábban már említett tapipad megfelelő méretű, stabil, nem lötyög, nem rezonál, és mindent összevetve egy korrekt kiegészítő.

A billentyűzet nagyon jól használható Forrás: Origo

Az itt bevetett akkumulátor 50 Wh-s kapacitása kellően nagy, ami azt jelenti, hogy az üzemidő használattól függően elérheti a 12-13 órát is, azaz gyakorlatilag akár egész nap lehet használni a gépet. A hűtőrendszer teszi a dolgát, de még így is kell némi kellemetlen melegedéssel számolni, de hát az ultrabookok esetében ma még kiküszöbölhetetlen problémának tűnik. A rejtett hangszórók által produkált hangminőség finoman szólva is átlagos, viszont az tény, hogy a hangerő megfelelő, úgyhogy filmezésre, videózásra még így is bőven alkalmas, de a basszusok hiánya, a steril, vékony megszólalás miatt zenehallgatásra nem az igazi.

Kijelző + teljesítmény

Kezdjük a lényeggel: A képernyője gyakorlatilag kifogástalan. A 13,3 hüvelykes képátlóhoz Full HD (1920x1080) felbontás társul, ami az ekkora notik között tökéletesen elég. Az alkalmazott IPS LED LCD paneltechnológia korrekt kontrasztot és élénk, vibráló színeket garantál. A betekintési szög remek, totálisan oldalról bámulva a képernyőt sem fakulnak a színek, amiért dicséret jár. A mozgásmegjelenítés hibátlan, semmilyen hibát, anomáliát, akadozást, szaggatást nem tapasztalni.
Azt az ultravékony kialakításból már sejteni lehetett, hogy nem egy mini erőművel van dolgunk, és ez be is bizonyosodott, miután jobban megvizsgáltuk a hardvert. A négymagos, negyedik generációs Intel Core i7 processzor a 8 GB RAM-mal, és az integrált alaplapi UHD Graphics 620 grafikus chippel megtámogatva nem képes világraszóló teljesítményre. Ez a gyakorlati használat során azt jelenti, hogy az erőforrás-igényes, nagy számítási kapacitást megkövetelő alkalmazásokról bizony le kell mondani. Szóval a jó grafikájú játékok felejtősek, épp úgy, mint a tervezőprogramok, és a nagy felbontású videók szerkesztése sem jöhet szóba.

Netezésre, egyszerűbb munkára kiválóan alkalmas Forrás: Origo

Viszont az is igaz, hogy egy átlagos, mindennapi használatra még így is bőven megteszi. Azaz nyitva lehet egyszerre akár ötven ablak is, akkor sem fog akadozni a böngészés, a levelezés, dolgozhatunk a Wordben vagy Excelben, nézegethetjük a Facebookot vagy az Instagramot.

Értékelés

Az Asus ZenBook 13 egy ízig-vérig mobil számítógép, amely amellett, hogy könnyen, egyszerűen hordozható, még pazarul is fest. Szó szerint egy dizájnbomba, ami emellett azért egészen jól is használható, és nem hagyja cserben a gazdáját, ha annak nincsenek irányába túlzott elvárásai. Hosszú távú munkára meglátásunk szerint nem alkalmas, legalábbis ha a munka abból áll, hogy a gép előtt kell ülni naphosszat. De ha valakinek egy olyan társ kell, amit bárhova elvihet magával bátran, szuper az üzemideje, lehet rajta filmezni, videózni is, simán lehet, hogy az Asus ZenBook 13 lesz számára a jó megoldás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!