Ezekre figyeljen, ha a nagy hőségben légkondicionálót vesz

Klíma, légkondi, kislány
Vágólapra másolva!
A jó idő beköszöntével sokan hirtelen rájönnek, hogy szükségük van egy új, vagy egy korábbinál jobb klímaberendezésre. De a vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy milyen eszközre is van szükség, hiszen nem kétfilléres termékekről van szó, ráadásul a beszerelésük is kifejezetten macerás. Emiatt nem olyan könnyű helyrehozni egy rossz döntést, mint mondjuk lecserélni egy mobilt.
Vágólapra másolva!

Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes számba venni egy légkondicionáló berendezés megvásárlása előtt!

Megfelelő teljesítmény

Nem mindegy, hogy mekkora és milyen helyiségben szeretnénk a hőmérsékletet szabályozni a klímaberendezéssel. Kisebb lakásba értelemszerűen elég a kisebb teljesítményű egység, de az sem mindegy, hogy nagy üvegfelületek vannak-e az ingatlan oldalán, az a legfelső emeleten van-e, esetleg konkrétan a padlástérbe szeretnénk-e légkondicionálót elhelyezni vagy a pincébe/alagsorba.

Klíma Forrás: Origo

Mennyi berendezés?

Ha több szobába is szeretnénk klímaberendezést építeni, akkor érdemes úgynevezett multisplit rendszert választani. Ez ugyanis bár drágább, de egyetlen kültéri egységhez több beltéri egység csatlakozhat. Viszont az is igaz, hogy ha ez az egy kültéri egység meghibásodik, akkor az egész lakás légkondi nélkül marad, ami forró napokon nagy érvágás lehet.

A multisplit rendszereknél egy kültéri egységhez több beltéri egység csatlakoztatható Forrás: Origo

Mobil vagy hagyományos

A mobil klímáknak meg van az a nagy előnye, hogy bizonyos korlátok között, de rugalmasan lehet őket ide-oda hurcolászni egy lakásban vagy irodában, akár a szobák között is. Viszont cserébe jóval hangosabbak, mint hagyományos társaik, sokat fogyasztanak, és a hatékonyságuk alacsony, így ugyanazon eredmény eléréséhez több energiára van szükségük.

A mobil klímáknak az előnyei mellett komoly hátrányai is vannak Forrás: Origo

Hűtésre és fűtésre?

Vannak olyan klímaberendezések is, amelyek nemcsak a levegő lehűtésére, hanem a felmelegítésére is alkalmasak. A vicc az, hogy sokkal hatékonyabbak, mint a tradicionális villanyradiátor, vagy akár a központi fűtés, tehát ezzel igazából pénzt is lehet spórolni. De csak akkor, ha megfelelő modellt választunk. Emiatt érdemes a vásárlás során belekalkulálni ezt a kérdést is, amely első körben extra költségekkel járhat, de idővel szépen visszahozza az árát.

Szűrők

A legtöbb klímaberendezés valamilyen alapszűrőegységgel érkezik, amely ugyan hatékony, de valakinek még ez sem elég. Ennek oka az lehet, hogy az ingatlanban a levegő a szokásosnál szennyezettebb valamiért, esetleg a felhasználó küzd valamilyen allergiával, betegséggel, így neki jobb szűrőteljesítményre van szüksége. De ez nem probléma, hiszen a szűrőbetétek cseréje egyszerűen megoldható, és a választék is egészen nagy.

  • Az elektromosságot kihasználó plazma szűrők képesek a vírusok, baktériumok és gombák 95 százalékát kiszűrni a levegőből, sőt el tudják távolítani a füstöt és a kellemetlen szagokat is! Előnye, hogy viszonylag könnyen tisztítható, és karban tartható.
  • A bioszűrők egy speciális enzimet használnak, és mint nevük is mutatja, biológiai úton tisztítják meg és sterilizálják a levegőt a szobában vagy irodában.
  • Az aktív szenes szűrőben az aktív szén köti meg a kellemetlen szagokat és a baktériumokat, nem kívánt mikroszkopikus anyagokat. A munkáját elképesztően jó hatékonysággal végzi, viszont az is igaz, hogy az ilyen típusú filtereket lehetetlen tisztítani, így ha elhasználódik, akkor ki kell cserélni.
  • Vannak olyan filterek, amelyeket a catechin nevű zöld teából készült kivonattal itatnak át. Ez a tinktúra ugyanis hatékonyan képes megkötni a levegőben található káros anyagokat, például baktériumokat. Nagy előnye, hogy természetes, nem tartalmaz vegyszert, emiatt különösen ajánlják azoknak, akik komoly allergiával küzdenek, illetve a kisgyerekes családoknak.

Dizájn

Biztos sokan vannak, akik azt hiszik, hogy teljesen felesleges a légkondicionálók esetében a dizájnnal foglalkozni, hiszen mindegyik nagyjából ugyanúgy néz ki, ám ez fatális tévedés! Egyrészt elég nagy különbségek fedezhetőek fel a hagyományos formavilágú termékek között is, és a színválaszték is meglehetősen nagy ma már. Másrészt pedig vannak kifejezetten dizájnlégkondik is. Elég, ha csak az LG Artcool szériájára gondolunk, amelybe még hangulatfényt varázsoló LED-eket is elrejtettek, és elsőre meg sem mondaná senki róla, hogy egy klímaberendezést lát.

Különleges kialakítású klímaberendezések közül lehet válogatni Forrás: Origo

Okos vagy nem okos?

Az okosotthon-rendszerek szerves részét képezhetik a távolról vezérelhető, nagyobb rendszerbe integrálható intelligens klímaberendezések is. Ezek némileg többe kerülnek hagyományos, "buta" társaiknál, viszont cserébe valóban hozzáadott értéket jelentő extra szolgáltatásokat is kínálnak. Például megparancsolható nekik, hogy ha a hőmérséklet elér egy bizonyos, előre megadott határértéket a szobában, akkor automatikusan helyezze magát szolgálatba, és hűtse/fűtse fel a helyiséget. Tehát, ha valaki már rendelkezik okosotthon-rendszerrel, vagy a belátható időben egy ilyen kiépítését tervezi, akkor nagyon érdemes megfontolnia egy okosklíma beszerzését is.

Szakember!

Nagyon fontos, hogy a klímaberendezés beszerzése előtt konzultáljunk szakértővel, ha lehet. Sokkal jobban fel tudja mérni, hogy milyen lehetőségeink vannak, az adott életkörülményekhez milyen berendezés passzol a legjobban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!