Több mint 900 ezer felhasználót támadtak meg egy év alatt.

A legnépszerűbb játékok hamis másolataiba rejtett rosszindulatú szoftvereket terjesztve használják ki kiberbűnözők a videójátékok iránti növekvő keresletet – tárta fel a Kaspersky friss kutatása. A 2018. június elejétől 2019. június elejéig tartó időszakban több mint 930.000 felhasználót értek ilyen támadások, ezek harmada három játékra összpontosult.

GTA VForrás: Rockstar Games

A videójátékok már jó ideje léteznek, az internet ereje azonban jelentősen felgyorsította növekedésüket és fejlődésüket. Napjainkban a világ népességét tekintve tízből egy ember játszik online valamilyen játékot. Mint a digitális szórakoztatás más formái, a videójátékok is sebezhetők (szerzői jog megsértése, illegális torrent tracker), most azonban egy újabb fenyegetéssel is szembe kell nézniük:

márkanevüket csaló módon rosszindulatú szoftverek álcázott terjesztésére használják.

A legnépszerűbb videójátékok közül sok digitális terjesztési platformokon található, melyek nem mindig érzékelik, hogy a feltöltött szoftverfájlok törvényes játékok vagy rosszindulatú szoftvereket rejtenek.

A Kaspersky kutatói közelebbről is megvizsgálták a fent említett időszak alatt észlelt fertőzött fájlokat. Legtöbbet a Minecraftot támadták, a játéknak álcázott kártékony szoftverek a támadások mintegy 30%-át tették ki, és ez több, mint 310.000 felhasználót jelent. A második helyen a GTA 5 volt, több mint 112.000 felhasználóval, a Sims 4 pedig a harmadik helyen 105.000 megtámadott játékossal.

A kutatók megfigyelték azt is, hogy a kiberbűnözők még ki nem adott játékoknak álcázott kártékony szoftverek letöltésére is meg próbálták rávenni a felhasználókat.

Legalább tíz kiadás előtti játékot találtak, ezeknek 80%-át a FIFA 20, a Borderlands 3 és az Elder Scrolls 6 tette ki.

„Már hónapok óta látjuk, ahogy a bűnözők a szórakoztatóiparon keresztül támadnak meglepetésszerűen a felhasználókra – legyenek azok népszerű TV-műsorok, a legjobb filmek bemutatói vagy éppen népszerű videojátékok. Ez könnyen megmagyarázható - az emberek kevésbé éberek, ha csak pihenni és szórakozni akarnak. Ha meg sem fordul a fejükben, hogy évek óta szórakozásra használt programjaikon keresztül megtámadhatják őket, akkor a támadóknak nem kell különleges eszközöket használni ahhoz, hogy célba érjenek. Arra biztatunk mindenkit, hogy maradjanak éberek, kerüljék el a megbízhatatlan digitális platformokat és gyanús ajánlatokat, telepítsenek biztonsági szoftvert, és futtassanak rendszeresen biztonsági ellenőrzést a játékhoz használt összes eszközön." - mondta Maria Fedorova, a Kaspersky biztonsági kutatója.

Íme a Kaspersky javaslatai arra, hogy kerülheti el, hogy videójátékoknak álcázott kártékony szoftverek áldozatává váljon:

  • Csak hiteles, bevált szolgáltatásokat használjon.
  • Különös figyelmet kell fordítani a weboldalak hitelességére. Ne látogasson el olyan weboldalakra, amelyek lehetővé teszik a videojátékok letöltését, amíg nem biztos abban, hogy azok jogszerűek, és URL-jük „https" -sel kezdődik. A weboldal eredetiségénél mindig ellenőrizze az URL formátumát és a helyesírását is, mielőtt megkezdi a letöltést.
  • Soha ne kattintson gyanús linkekre, például olyanokra, amik a játékok kiadás előtti letöltését ígérik.
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást az átfogó védelem érdekében és a különböző veszélyek ellen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!