Így kell beállítani egy új okostévét

Okostévé, beállítás, tipp-trükk
Az okostévé szolgáltatások miatt lényeges beállítani a hálózati kapcsolatot.
Vágólapra másolva!
A tévét sokan, sokszor temették, de az az igazság, hogy ez a termékcsoport népszerűbb, mint valaha. Soha még ennyi új készüléket nem vásároltak az emberek, ami annak köszönhető, hogy a gyártók még mindig képesek innovatív, hasznos újdonságokkal előállni, egyszerre igazodni a trendekhez, és diktálni azokat.
Vágólapra másolva!

A mai modern televíziók jellemzően sokkal kényesebbek és nagyobbak, mint régebbi társaik, így az üzembe helyezésük sem olyan egyszerű. Ráadásul rengeteg extra funkcióval rendelkeznek, amelyek használata bizonyos feltételekhez kötött, és amelyekre viszont nem feltétlenül van mindenkinek szüksége.

Cikkünkben arra vállalkoztunk, hogy végigmenjünk a legfontosabb lépéseken onnantól kezdve, hogy megérkezik a nagy doboz a szobába, egészen addig, amíg végre el nem kezdhetünk filmezni, játszani, meccset nézni!

1 - Összeépítés: A tévék mellett mindig található használati utasítás, amely részletesen bemutatja, hogy hogyan kell összeállítani egy készüléket. Az itt található, sokszor ábrákkal kiegészített lépéseket kell követni szigorúan, és akkor nem lehet baj. Például vannak olyan dobozok, amiket egy kis alkatrész eltávolítása után le lehet emelni a televízióról, amelyek jelentősen megkönnyítik a képernyő kiemelését. A leírásban arra is kitérnek, hogy hol és hogyan lehet megfogni a terméket, illetve, hogyan lehet azt letenni.

Ezt kötelező betartani, mert ellenkező esetben súlyos, helyrehozhatatlan sérülést szenvedhet a masina.

Akadnak olyan tévék is, amelyeket egyedül nem is szabad kivenni a dobozból.
A dobozban minden szükséges alkatrész, kiegészítő megtalálható. Előfordulhat, hogy többféle csavar is jár mellé, nagyon fontos odafigyelni, hogy mindig a megfelelőt használjuk, és hogy a talpat a megfelelő pozícióban rögzítsük a képernyőre. Erőltetni nem szabad semmit! Ezek nem olyan masinák, amelyeknél erőből kell megoldani, ha nem megy valami. Ha valaki végképp elakadt, az egyrészt nem szégyen, másrészt pedig hívja fel nyugodtan az ügyfélszolgálatot, vagy írjon rájuk, és kérjen segítséget!

2 - Hova tesszük: Miután összeraktuk a modellt érdemes még egyszer megnézni, hogy valóban befér a kinézett helyre vagy falra. Illetve, hogy a szekrény, polc elég széles-e, nem fog-e lelógni a talpa. Nagyon fontos átnézni, hogy a jellemzően a hátlap közepén csatlakozó tápkábel a helyén van-e, mert rendkívül bosszantó, ha az után jövünk rá, hogy be kell még dugni valamit, ha már egyszer a helyére került a készülék.

3 - Nyelv és ország kiválasztása: Minden tévé tud magyarul, szóval érdemes rászánni azt az 5 másodpercet, amíg meg nem találjuk a "Magyar" vagy "Hungarian" menüpontot, amikor felugrik a nyelvvel (Language) kapcsolatos kérdés. Az országgal (Country) nem érdemes trükközni, jelöljük meg azt, ahol éppen vagyunk.

4 - Otthoni mód: A mai modern tévék sokszor rendelkeznek Otthoni és Áruházi móddal. Az utóbbinál automatikusan visszaállnak a beállítások a meghatározott értékekre, és bizonyos funkciók nem is érhetőek el. Szóval az Otthoni módot kell kiválasztani.

Az okostévé-szolgáltatások miatt lényeges beállítani a hálózati kapcsolatot Forrás: Manaemedia

5 - Csatornakeresés: Az első bekapcsolás után a tévék felajánlják az automatikus csatornakeresést. Erre csak akkor van szükség, ha nem használunk külön médiaboxot, vagy set-top boxot, azaz az antenna vagy a tv-adás jele közvetlenül érkezik a készülékbe. Ha az előbbi módszert használjuk (médiabox, set-top box), akkor azt kell majd a későbbiekben csatlakoztatni a televízióhoz, és azon kell lefuttatni a csatornakeresést (ha nem történik meg ez automatikusan a szolgáltató által).

6 - Hálózati kapcsolat: Az okostévék számos internetalapú szolgáltatás elérését teszik lehetővé, például módot adnak alkalmazások futtatására, böngészésre, online streamelésre. Ehhez viszont szükséges aktív internetes kapcsolat. Érdemes ezt beállítani (vagy bedugni a netkábelt, vagy kiválasztani a WiFi-t és beírni a jelszót) rögtön az első bekapcsolást követően, hiszen ezt az opciót fel is ajánlják automatikusan a készülékek, és később nem kell ezt keresgélni a menüben.

7 - Gyári profilok: Sok gyártónál szükség van egy külön felhasználói fiókra (például Samsung Account, Android profil stb.) az összes szolgáltatás eléréséhez. Ha nem rendelkezik valaki ilyennel, akkor létre kell egyet hoznia egy pár percet igénybe vevő regisztrációs folyamat során. Ezt érdemes hamar lezavarni, de nem kötelező, e nélkül is lehet például tv-műsorokat nézni.

8 - Külső eszközök csatlakoztatása: Ha már felállt a rendszer, látszik a kezdőképernyő, rádughatóak a tévére azok a külső eszközök, amelyeket használni szeretnének (már ha van ilyen a háznál). Azaz a médiabox, asztali médialejátszó, játékkonzol, külső hangrendszer, stb. Ha a tv támogatja a Bluetooth használatát, és van kompatibilis audioberendezés (hangszóró, fejhallgató) akkor ennek csatlakoztatása is most történhet meg. Hogy az ehhez szükséges menüpont hol található, annak a használati utasításban lehet utánajárni, gyártótól függ, hogy hova is helyezik ezt a grafikus kezelőfelületen belül.

9 - Képi beállítások: A modern tévék képi világa rengeteg menüpont, funkció vagy paraméter által módosítható. Azonban nem kell megijedni, ha nem akar valaki ezekben elmerülni, akkor is érdemes a bekapcsolást követően legalább egyszer ellátogatnia a képmenübe. Ott ugyanis előzetesen programozott kép módok is megtalálhatóak, amelyek közül váltogatva teljesen más lehet a látott kép, a színhőmérséklet és a fényerő. Ezeken érdemes átfutni egyszer, és kiválasztani azt, amely a legközelebb áll az ízlésünkhöz. E menüpontok közül egyébként bármikor lehet választani, szóval érdemes ide visszatérni a későbbiekben is, hiszen a különféle típusú tartalmaknak más beállítások állnak jól. Ezek a képi profilok vagy képmódok egyébként sokszor már nevükkel is jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánják őket (Sport, Film, Játék stb.), amihez nem kell feltétlenül ragaszkodni.

10 - Külső fényérzékelő kikapcsolása: Sok televízió rendelkezik beépített fényérzékelő szenzorral, amely annak függvényében változtatja a képernyő fényerejét, hogy milyen világos van a szobában. Ez papíron jól hangzik, de mi azt tapasztaltuk, hogy aktív állapotában sokszor radikálisan módosít egyik pillanatról a másikra ezen az értéken, amit mi idegesítő villogásnak érzékelünk. Sokkal jobb megoldás manuálisan beállítani a fényerőt, ha nem vagyunk elégedettek a látott képpel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!