Alvászavart okozhat a kütyüs alváskövetés

fitbit blaze ces2016
The new FitBit Blaze is seen at a press conference on CES Press Day, January 5, 2016 in Las Vegas, Nevada ahead of the CES 2016 Consumer Electronics Show. Fitbit on January 5unveiled its "smart fitness watch," aiming to get into the growing smartwatch segment with upgraded fitness tracking features. The company, which leads the wearable tech market with its wrist-worn trackers but is being challenged by the rise of smartwatches from Apple and others, said its $199 Fitbit Blaze watch was available for pre-order and would be in retail stores globally in May. AFP PHOTO / DAVID MCNEW / AFP / DAVID MCNEW
Vágólapra másolva!
Kontraproduktívan szorongást válthatnak ki a mérések.
Vágólapra másolva!

A megfelelő hosszúságú és minőségű alvás kritikus a fizikális és mentális egészség megőrzése érdekében, éppen ezért is üdvözlendő, hogy az alvási karakterisztikáikon javítani próbálók már számos alváskövető kütyü közül választhatnak. Ugyan az alváskövető eszközök, továbbá a szenzoros adataikat értelmezni próbáló alkalmazások körében elég nagy a minőségi és pontossági szórás, de még így is hasznosak lehetnek.

Fitbit Blaze Forrás: AFP/David Mcnew

A The New York Times beszámolója szerint időnként sajnos kontraproduktívnak bizonyulhat az alváskövetés. A szakemberek egy negatív jelenség terjedését figyelték meg az alváskövetőket használóknál: egyesekben szorongást váltanak ki a rossznak ítélt mérések és pontszámok, ez pedig negatívan befolyásolja az alvásukat. Vannak olyanok is, akik csalni próbálnak a pontszámaik javítása érdekében, például a szükségesnél szándékosan több időt töltenek az ágyban.

A vélt problémák szükségtelen orvosi vizsgálatokhoz és kezelésekhez vezethetnek.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az eszközök és az appok nem feltétlenül pontosak, például a Fitbit egy 2017-es klinikai tesztje során azt állapította meg, hogy a termékei által rögzített adatok csak 70 százalékban azonosok a professzionális alváskövető eszközök adataival.

A kütyüs alváskövetés jó dolog, de nem szabad túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítani a nem feltétlenül pontos méréseikből rejtélyes módon kalkulált számoknak.

Ha valaki szorongani kezd az adatok miatt, az inkább hagyjon fel az alváskötés használatával, és ha szükségét érzi, akkor keressen fel egy alvásszakértőt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!