Tagadja a dalszövegek lopását a Google

2019.06.19. 14:07

Rejtett morzekód miatt kényszerült magyarázkodásra a cég.

A Google már nagyon régóta extra funkciókkal tömködi a keresőmotorját, hogy a felhasználók a keresési találatokat mutató oldalának az elhagyása nélkül is megkapják a keresett információkat, évek óta már dalszövegeket is képes közvetlenül megjeleníteni. Ennek a bevezetése persze kellemetlenül érintette a dalszöveges webhelyeket, ráadásul eddig nem lehetett tudni, hogy a keresőcég egyáltalán honnan szedi ezeket a tartalmakat.

Chris Hadfield énekel és gitározik a Nemzetközi Űrállomáson (2012)Forrás: AFP/Ho

A többek közt dalszövegeket is kínáló Genius illetékeseinek az volt a sejtésük, hogy a Google egyszerűen beindexeli a dalszöveges webhelyekről a szövegeket, így érdekes trükkel állt elő: 2016-tól kezdve egyes dalszövegekben lecserélte egy rendszer szerint az aposztrófokat, ezeket morzekódként összeolvasva a „red handed" (tetten ért) szöveg jött ki.

A Google keresője több esetben is a Genius által trükkösen módosított dalszövegeket mutatta, noha a két cégnek semmiféle megállapodása sincs a szövegek átvételéről.

A bizonyítékaival a Genius már 2017-ben megkereste a Google-t, miszerint a dalszövegek elcsaklizása sérti a szolgáltatásának felhasználási feltételeit, azonban nem történt semmi az ügyben. A helyzet mostani nyilvánosságra kerülésével persze magyarázkodásra kényszerült a keresőcég: állítása szerint a Genius gyanújával ellentétben nem szedi le a dalszöveges webhelyekről a tartalmakat, a dobozaiban megjelenő szövegeket a hivatalos partnerei szolgáltatják, jelen esetben a kanadai LyricFind.

A LyricFind ügyvezető igazgatója tagadja, hogy a vállalat a Geniusról szerezné a dalszövegeket: a cége jogdíjat fizet a kiadóknak a szövegek után, és saját adatbázissal dolgozik, de végez összehasonlításokat a rivális portálokon megjelenő szövegekkel. Ez érthető, de nem magyarázza meg, hogyan kerültek a Genius által vízjelezett dalszövegek az adatbázisába.

A botrány ellenére a jogtulajokat nem érte kár, hiszen a Genius és a LyricFind is kifizeti a szükséges jogdíjakat a dalszövegek megjelenítése után.

Viszont érthető a Genius felháborodása: nem elég, hogy a Google-lel való partnersége miatt a riválisa jobb versenyhelyzetben van, de még rendszeresen ki is másolgatja tőle a dalszövegeket. A Google nem kíván részt venni a felek vitájában, mostantól inkább megjeleníti a dalszöveges dobozban a forrást.

Ez nem feltétlenül jó a Geniusnak, hiszen így mostantól óriási ingyenreklámot kap a LyricFind.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!