Nagyon örültünk, amikor a nyári szellő befújta a TechBázis ablakán az MSI egyik friss notebookját, ugyanis a tajvani cég a múltban már jó néhány kifejezetten korrekt termékkel lépett színre a számítástechnikai piacon. A GE73 Raider fantázianevű hordozható számítógép ráadásul kifejezetten ígéretesnek tűnt az előzetes információk alapján, nézzük, hogy hogyan teljesített a valóságban.

Nem ultrabook, karácsonyfa!

A Raider a nagy teljesítményű, nagy, 17,6 inches kijelzővel és akkumulátorral ellátott laptopok sorát erősíti, és ez azért alapvetően meghatározza a méreteit is. Tehát itt nem egy ultrabookról van szó, de azért a mérnökök láthatóan törekedtek arra, hogy próbálják minél vékonyabb készülékházba tuszkolni a hardvert. Az erőfeszítéseik pedig sikerrel jártak, hiszen a vastagsága alig három centiméter, ami már teljesen vállalható, mint ahogyan a 2,86 kilogrammos súlya is. Azt azért nem mondanánk hordozhatóság szempontjából egy leányálomnak, de azért nem is hal bele senki, ha hurcolásznia kell ide-oda.

MSI GE73 RaiderForrás: Origo

A külsején első pillantásra látszik, hogy nem egy átlagos gépről van szó, hiszen a hátlapját különféle domborulatokkal dobták fel, aminek köszönhetően az a sportautók motorháztetőit idézi. A készülékház masszív, szálcsiszolt fekete műanyagból készült, amely nem csúszik, és az ujjlenyomatok sem látszódnak meg rajta. Ráadásul a hátlapra vékony színes LED-csíkokat építettek, amik világíthatnak egy színben, de megparancsolható az is, hogy változtassák a tónusokat, vagy villódzanak. Ez borzasztó látványos, főleg sötétben, de szerencsére ki is kapcsolható ez a „karácsonyfamód”, és ilyenkor úgy fest, mint egy szimpla, elegáns notebook.

Mint a bors

Egy kis minierőművet rakott össze az MSI, hiszen a GE73 Raider egy csúcskategóriás Nvidia GeForce GTX 1070 videokártyával, 8 GB DDR4 RAM-mal és egy Intel i7-8750 processzorral rendelkezik. A vas pedig óriási erő leadására képes, így a notebook gyakorlatilag minden feladat ellátására képes. Lehet vele nagy felbontású videókat nézni, erőforrás-igényes szoftvereket futtatni, egyszerre akár 40 ablakban dolgozni, 3D-tervező alkalmazásokat használni és persze játszani is gyakorlatilag bármivel.

Hely is jut a szoftvereknek, hiszen 1 TB-os kapacitású merevlemez mellett 256 GB-os SSD meghajtóval is felszerelték.

Ekkora méret már gyakorlatilag mindenre elég. Az erős hardver és a nagy képernyő egyszerűen zabálja az energiát, és ehhez bizony a termék akkumulátorának 54 WH-s kapacitása egyszerűen kevés. Ez pedig azt eredményezi, hogy az üzemidő használattól függően 3-5 óra körül alakul, ami igen kevés. Ezt leszámítva a használatba nem nagyon lehet belekötni: a szigetes rendszerű klaviatúra kellően nagy, a gépelés nagyon kényelmes, a számokat tartalmazó, oldalsó numerikus pad sem hiányzik, és a háttérvilágítást sem spórolták le.

A szigetes rendszerű klaviatúrán kényelmes a gépelésForrás: Origo

A beépített egér világszínvonalú! Érzékeny, pontos, nem csúszik, kellően stabil, és még a „rendes” gombok sem hiányoznak róla. A hűtőrendszere becsülettel teszi a dolgát, de mikor izzad a vas, akkor bizony hajlamos komolyan átmelegedni. Ilyenkor jöhet jól a Cooler Boost 5 technológia, ami egy rövid időre extra sebességre pörgeti a ventilátorokat, amelyek így kisöprik a hőséget a készülékházból

Azért elég menőn néz kiForrás: Origo

A beépített audiorendszere az átlagosnál nagyobb hangerőt produkál, de a megszólalástól még így sem voltunk túlságosan elszállva. A gyártó egyébként azt állítja, hogy az exkluzív képes Nahimic 3 Sound Technology révén a masina képes a térhatású hangzás megteremtésére, de hát nem kell mindent elhinni, mert erről a valóságban szó sincs. A megszólalás vékony, steril, a magasak tompák, élettelenek, de legalább hallhatóak, eltérően a basszusoktól. Egy szó, mint száz, akinek fontos a jó hangzás, az nem ússza meg egy külső hangszóról, hangfal vagy soundbar beüzemelését.

Kijelző

A 17,3 hüvelykes kijelző Full HD felbontású, azaz e téren hozza a kötelező minimumot a termék, de extrát nem tud felmutatni. A LED LCD képernyő maximális képfrissítési rátája 120 Hz, amivel felülmúlja a legtöbb vetélytársát, a mozgásmegjelenítés pedig tapasztalataink szerint gyakorlatilag hibátlan.
A színpontosság megfelelő jó beállítások mellett, így a notebook akár grafikai munkára is használható.

Az Origót remekül lehet olvasgatni rajta!Forrás: Origo

A kontraszt terén teljesen átlagosan teljesít, a mért 1348:1 értéktől ma már nem fog elájulni senki. A háttérfény eloszlása majdnem teljesen homogén, zavaró foltosodás a mindennapi használat során nem tűnik fel, de ha valaki nagyon rákoncentrál, akkor észreveheti a halvány felhőcskéket. A betekintési szög terén sem teljesít hibátlanul, hiszen ha valaki tág szögből, oldalról vagy felülről nézi a képernyőt, akkor bizony azt tapasztalja, hogy a tónusok kisebb-nagyobb mértékben megváltoznak.

Összegzés

Mindent mérlegre téve azt tudnánk mondani, hogy az egyébként meglehetősen drága, felszereltségtől függően 500-700 000 forintért árult MSI GE73 Raider egy remek kis notebook, amelynek azonban akadnak gyenge pontjai is. Ilyen például az akkumulátor, és ehhez kapcsolódóan a karcsú üzemidő, és a beépített hangrendszerrel sem voltunk maradéktalanul elégedettek. A teljesítménye viszont egyszerűen elsőrangú, a kezelése pedig kifejezetten felhasználóbarát. A dizájnja egyedivé, különlegessé teszi ezt a terméket, hiszen a LED-eknek köszönhetően az alapvetően visszafogott modellből egy pillanat alatt tekintetvonzó villódzó high-tech csoda varázsolható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!