Meghökkentő hírt kaptak a linuxos játékosok

gamer gaming billentyűzet klaviatúra keyboard
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az ősszel kénytelenek lesznek búcsút venni az Ubuntutól.
Vágólapra másolva!

A Linuxot használók valószínűleg jól tudják, hogy a disztribúciók készítői úgy két éve egymás után búcsúznak az operációs rendszereik 32 bites változataitól, hiszen már nincs értelme foglalkozni velük, szinte minden felhasználójuk átállt a 64 bites verziókra. Ezzel nincs gond, hiszen a disztribúciókhoz ettől függetlenül biztosítottak a függvénykönyvtárak 32 bites változatai, azaz a 64 bites Linuxokon továbbra is lehetséges futtatni a 32 bites programokat.

A kép csak illusztráció Forrás: Soumil Kumar / Pexels

Vagy legalábbis eddig ez volt a helyzet, a Canonical ugyanis radikális lépést téve az Ubuntu 19.10-től nem fogja támogatni többé a 32 bites alkalmazások futtatását, nem biztosít 32 bites verziókat a rendszerben szállított komponensekből. A lépés magyarázata, hogy a cég szerint nem éri meg munkát fektetni ezek karbantartásába, elérhetővé tételébe.

A tipikusnak nevezhető Linux-használat esetén a drasztikus lépés nem jelent problémát, hiszen szinte minden linuxos szoftverből létezik 64 bites verzió. A szabály alóli kivételt a kicsit régebbi videojátékok képezik: rengeteg csak 32 bites kiadásban érhető el, és biztosra vehető, hogy a fejlesztőik és a kiadóik nem fognak 64 bites buildeket készíteni belőlük.

Mindez azt jelenti, hogy a 19.10-es kiadástól kezdve az Ubuntu egyáltalán nem lesz javasolható a gamerek számára.

Elméletileg nem lesz lehetetlen működésre bírni alatta a 32 bites játékokat, de gyakorlatban nem lesz értelme ezzel szenvedni.

A Steam egyik fejlesztője már be is jelentette, hogy a játékbolt kliense hamarosan búcsút vesz majd az Ubuntutól: a Valve kénytelen keresni egy másik disztribúciót, amelyet képes hivatalosan támogatni, és persze ajánlhat a játékosoknak.

Emellett a windowsos appok és játékok emulációjára szakosodott Wine projektnél is megy a fejvakarás, hogy mi legyen, hiszen a 32 bites függvénykönyvtárak hiányában a jövőben a szoftverük nem lesz képes futtatni a 32 bites, windowsos szoftvereket.

Szintén jó kérdés, hogy mit lépnek erre az Ubuntura épülő Linux-disztribúciók fejlesztői.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!