Valójában inkább Steve Ballmer felelt a katasztrófáért.

Senki sem tévedhetetlen, de kevesen képesek 400 milliárd dollárosnak saccolt üzleteket elbukni. Bill Gates a napokban interjút adott a Village Global kockázati tőkealap-kezelőnek, amelyben többek közt azt is elárulta, hogy az Android elterjedéséhez való asszisztálását tartja a karrierje legnagyobb tévedésének. Állítása szerint a Windows mobilos változatának kellene lennie az Apple iOS egyetlen alternatívájának, mivel ennél több platformnak nincs hely a piacon.

Bill GatesForrás: AFP/Justin Tallis

A véleménye tényként kezelhető, hiszen a Microsoft először Windows Phone, majd Windows 10 Mobile néven próbált konkurenciát állítani az Androidnak. Sikerekről csak addig tudott beszámolni, amíg a Nokia egy stratégiai együttműködés keretében hajlandó volt exkluzívan a rendszereit használni. A szerződés lejárta környékén a Microsoft jogosan attól tartott, hogy Stephen Elop ügyvezető igazgató a fogyasztói és a részvényesi nyomásnak engedve átállítja a Nokiát az androidos mobilok készítésére, mire 2013-ban pánikszerűen megvette a komplett mobilgyártót, meglicencelte a nevét és a szabadalmait.

Összesen 5,44 milliárd euróba került ez a lavírozási kísérlet.

Ezután a cég kénytelen volt rájönni, hogy nem fenntartható a mobilos stratégiája, így óriási anyagi veszteséget leírva inkább maga kapcsolta le a villanyt: részben eladta, részben pedig bezárta a mobilgyártó részlegét, végül pedig a Windows 10 Mobile fejlesztését is leállította.

Érdemes hozzátenni, hogy a Microsoft mobilos csődje Bill Gates helyett inkább Steve Ballmer vezérigazgató számlájára írható, hiszen ő volt az, aki 2007-ben kinevette az Apple mobilját.

Ballmer totális bukásnak ítélte a terméket, hiszen az akkoriban eszement összegnek mondható 400 dollárba került, pedig még fizikai billentyűzettel sem rendelkezett. A nézetei kritikus ideig hátráltatták, hogy a cég nekiálljon riválist állítani az iOS és Android rendszerű készülékeknek, pedig már az első naptól kezdve óriási versenyhátrányban volt.

Idővel persze megváltozott a helyzet, de Ballmer túl későn jött rá a tévedésére: csak 2008 decemberében, hónapokkal az Android szeptember végi bejelentése után hívott össze egy válságtanácskozást, hogy nulláról újra kellene indítani a cég mobilos rendszerének a fejlesztését, mert a meglévő Windows Mobile 6-ot nem lehet a változó piaci igényeknek megfelelően módosítani.

Steve Ballmer és Jessica Alba a Windows Phone 8 bemutatójánForrás: AFP/Kimihiro Hoshino

Bill Gates még 2000-ben adta át a vezérigazgatói tisztséget Steve Ballmernek, majd 2008 júliusáig vezető szoftvermérnök volt a cégnél. Ezután 2014-ig a Microsoft elnökeként funkcionált, azóta csak tanácsadói tisztséget tölt be a vállalatnál.

Magyarán nem ő állt a hajókormány mögött a kritikus időszakban.

Ettől függetlenül az iPhone bejelentésekor jó eséllyel oda tudott volna hatni a megfelelő helyekre, hogy azonnali lépésekre van szükség a fenyegetés kezeléséhez, azonban Gates is alaposan lebecsülte az Apple mobilját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!