Betiltotta Nashville az elektromos rollerek bérlését

2019.06.24. 16:07

Egy halálos baleset volt az utolsó csepp a pohárban.

Jelentős közlekedési forradalmak kellős közepén járunk: egyrészt a gyártók a meglévő járműveket elektromos hajtásra szeretnék átállítani, másrészt pedig a közösségi járműmegosztás is egyre népszerűbb üzlet. A kettő jelenség persze időnként kombinálódik is, a városi közlekedésben jelenleg talán az elektromos meghajtású rollerek a legérdekesebb eszközök, ezeket néhol bérelni is lehet, mint például a MOL Bubi kerékpárokat.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az elektromos roller ideális a városi közlekedésre: könnyen elsajátítható a használata, kis helyet foglal, könnyű vele manőverezni, és még szórakoztató is a használata. Az elsősorban a zenei örökségéről és kultúrájáról ismert Nashville-ben rögtön hét olyan vállalat is volt, amelyek egészen a napokig lehetővé tették az elektromos rollerek bérlését, azonban David Briley polgármester most

betiltotta a szolgáltatás nyújtását.

A fejlemény nem óriási meglepetés, a polgármester egy ideje már nyilvánosan fontolgatta a lépést, ugyanis a tapasztalatok szerint a rollereket bérlők jókora része önveszélyes és közveszélyes, képtelen többé-kevésbé szabályosan, biztonságosan, illedelmesen közlekedni az eszközökkel. Ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a rollereket kiadó cégeket, hiszen Briley-nak nem műszaki okból lett elege a rollereikből, hanem az ügyfeleik egy részének az eszetlenkedése borzolta az idegeit.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/2018 Getty Images/Justin Sullivan

Ettől függetlenül egy halálos kimenetelű baleset jelentette az utolsó cseppet pohárban, a májusi eset során elgázoltak egy a környezetére nem figyelő rollerezőt. A 26 éves Brady Gaulke három sör elfogyasztása után kezdett el rollerezni, valószínűleg az alkohol tompította el annyira, hogy gondolkodás nélkül próbált átsuhanni az utca egyik oldaláról a másikra.

Sajnos közben keresztezte egy városi terepjáró útját, a sofőrnek pedig esélye sem volt reagálni a kialakult helyzetre, elgázolta a fiatalt.

A rollerbérlés betiltása ellenére Nashville lakosai továbbra is vásárolhatnak és használhatnak efféle rollert, a polgármester pedig nem zárja ki a bérlőszolgáltatások újbóli engedélyezését sem, ha sikerül kitalálni valamiféle oktatási és szabályozási jellegű megoldást a problémákra.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!