Megújult az egyik legolcsóbb mini PC

raspberry pi 4 model b
Raspberry Pi 4 Model B
Vágólapra másolva!
Négy gigabájt memóriával is elérhető a Raspberry Pi 4.
Vágólapra másolva!

Megérkezett az elsősorban oktatási célra kitalált, de a legkülönfélébb bütykölők által is kedvelt Raspberry Pi minigép legújabb variánsa, és szerencsére van miért elégedetten csettintenie a közönségének. A termék számottevően erősebb az elődjénél, a fejlesztőcég szerint teljesítményre már vetekedik egy rendkívül olcsó laptoppal.

Raspberry Pi 4 Model B Forrás: Raspberry Pi Foundation

Ezt a modern Broadcom BCM2711 rendszerlapka használata tette lehetővé, amelyben négymagos és 1,5 GHz-es, Cortex-A72 architektúrás processzor dolgozik. A mellé társított grafikus vezérlő VideoCore VI típusú, ami szintén egy új modell, a HEVC (H.265) kodekes videókat akár 4K felbontásban és 60 képkocka / másodperces sebességgel is képes lejátszani. Sajnos a továbbra is széles körben elterjedt H.264 esetében a videovezérlő már csak Full HD felbontásban tudja lejátszani a 60 hertzes mozgóképeket, de ez persze nem a világ vége.

Raspberry Pi 4 Model B Forrás: Raspberry Pi Foundation

Ami ennél sokkal fontosabb, hogy a kütyü 1 GB, 2 GB és 4 GB memóriával is kapható lesz. Az akár 4 GB memória nagyon jó hír az olyanok számára, akik klasszikus PC-t próbálnának helyettesíteni vele, vagy mondjuk csináld magad tévéokosító kütyüt faragnának belőle. Beépített háttértárral szokás szerint nem rendelkezik az eszköz, a tárhely memóriakártyával vagy USB-n keresztül biztosítható.

Raspberry Pi 4 Model B Forrás: Raspberry Pi Foundation

A portoknál tartva elég jól sikerült felszerelni az új Raspberryt: két mini HDMI, két USB 2.0, két USB 3.0, gigabites Ethernet, audio Jack, továbbá egy áramellátásra kitalált USB-C található rajta. A nyomtatott áramköri lapon megtalálható még a programozható GPIO felület, továbbá a hang és a kompozit videojel kinyerésére használható, négytűs csatlakozófelület.

A Raspberry Pi 4 Model B szokás szerint felettébb jó árcédulákat kapott, az egyik hivatalos hazai viszonteladó az 1 GB-osért 12 990 forintot, a 2 GB-osért 16 700 forintot, míg a 4 GB-osért 20 410 forintot kért, bár hírünk írásakor a legdrágább nem volt készleten.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!