Semmit sem ér az iskolai erőszakdetektor

2019.06.25. 16:07

Gyakorlatilag átverik az intézményeket a biztonsági berendezésekkel.

Az iskolai lövöldözések és a közintézményekben történt erőszakos tettek hatására az elmúlt években új üzlet kapott szárnyra: egyes cégek olyan hardveres és szoftveres csomagokat próbálnak értékesíteni, amelyek elméletileg képesek lehetnek detektálni a megfigyelt helyiségekben az erőszakos tetteket. A jelenlegi modellek úgy működnek, hogy a mikrofonjaik folyamatosan veszik a megfigyelt területen lévő hangokat, majd egy szoftver valós időben elemzi azokat, erőszakos cselekményekhez társított mintákat keresve bennük.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Christopher Futcher/Fatcamera

A ProPublica és a Wired közös nyomozása során kiderült, hogy a világszerte több száz intézményben már telepített megoldások gyakorlatilag fabatkát sem érnek, az oktatók és a diákok történeteinek a meghallgatása mellett saját tesztekkel is próbálgatták a rendszereket. A beszámolójuk szerint az egyik iskolában például a drámatanárnő demonstrációs célú sikoltozását nem találta gyanúsnak a rendszer, de pár nappal később ugyanaz a szenzor jelzett az egyik diáklány köhögésére.

Emellett a tesztelés során például az ujjongó hangok, a nevetés, a köhögés, a hangos beszélgetések, a lányok esetében az éneklés is riasztást generált. De a sikolyok a mai napig sem zavarják a hangfelismerő szoftvert.

Az elmondások és a tesztek alapján nyilvánvalónak tűnik, hogy a holland Sound Intelligence szoftvere nincs a helyzet magaslatán, bár aki foglalkozott már hangelemzéssel, annak ez egyáltalán nem meglepő fejlemény. A probléma az, hogy a szoftvert használó riasztórendszereket árusító cégek ettől függetlenül szeretnek a reklámjaikban és a szakkiállításokon lyukat beszélni a potenciális vevők hasába, miszerint a rengeteg fals pozitív riasztást generáló megoldással még időben felismerhetőek és megelőzhetőek lehetnek a potenciálisan erőszakkal végződő összetűzések, detektálhatóak lehetnek a folyamatban lévő cselekmények.

Miközben a rendszer rutinszerűen még a sikolyokat sem képes felismerni, és ezt jó eséllyel ők is tudják.

További probléma, hogy a rengeteg fals pozitív riasztás miatt a rendszert felügyelő személyek idővel már csak legyinthetnek a figyelmeztetésekre azzal, hogy biztosan megint csak a bolondját járatja velük a rendszer.

Pedig nem lehetetlen, hogy néha azért sikerül tennie a dolgát.

A beszámoló szerint egy mikrofonos hardver a hangelemző szoftverrel együtt olyan 1000 dollárba, azaz 285 ezer forintba kerül.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!