Jelszót kérő mappát kap a OneDrive felhőtárhely

2019.06.26. 12:07

Csak külön hitelesítés után lehet majd hozzáférni a tartalmához.

A népszerű felhőtárhelyek mindegyike támogatja a kétlépcsős hitelesítést, a bekapcsolása után a bejelentkezéskor a név és jelszó mellett egy SMS-ben kapott vagy mobilappal generált kódot is meg kell adni. Ennek köszönhetően a támadók hiába ismerik az áldozataik belépési adatait, nem tudnak bejelentkezni a „feltörni" kívánt fiókjaikba, hacsak nincs teljes hozzáférésük a mobiljaikhoz, vagy a vészfeloldó kódjaikhoz.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Ozan Kose

A kétlépcsős hitelesítést a Microsoft-fiók is támogatja, az aktiválása után bármely szolgáltatásába való bejelentkezéskor meg kell adni az egyszeri kódot, így többek közt a OneDrive felhőtárhely is védetté válik. Viszont a Microsoft úgy döntött, hogy egy lépéssel továbbmegy, és létrehoz egy különösen védett mappát a OneDrive-on belül a felhasználók számára.

A normál mappáktól eltérően ennek a megnyitásakor a felhasználóknak újból hitelesíteniük kell magukat, a lehetséges opciók között megtalálható az ujjlenyomat-olvasás, az arcfelismerés, a PIN megadása, továbbá az SMS-es vagy mobilappos hitelesítőkódok beírása.

A funkció hullámokban fog elérhetővé válni a következő hónapokban, és persze a OneDrive mobilos, számítógépes, és böngészős változata is támogatni fogja.

Az újdonságban az a ráció, hogy amennyiben a felhasználó mondjuk bekapcsolta a számítógépe és a OneDrive közti adatszinkronizációt, akkor a számítógépe elé leülő személy képes lehet kutatni az állományai között.

Az extra védelemmel ellátott mappába betehetőek a különösen érzékeny fájlok, ezzel elejét véve a problémának.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!