Mobilos walkie-talkie technológiát készített az Oppo

nepáli hegyimentés
Leader of a Nepalese rescue team Padam Ghale (L) talks on a walkie-talkie as another rescue team member uses binoculars to watch the avalanche site in which seven French and 11 Nepali climbers were buried 20 October, at Mita down the Mount Kangaru in northwestern Nepal, 03 November 2005. French Ambassador to Nepal Michel Jolivet and members of the Himalayan Rescue Association visited the site where a massive avalanche struck an expedition to the 6,981-metre (22,987-foot) Mount Kangaru. The body of a second French climber was retrieved 01 November, a rescue official said. AFP PHOTO/BIKASH RAUNIYAR (Photo by BIKASH RAUNIYAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Alapvetően három kilométeres hatósugarú a MeshTalk.
Vágólapra másolva!

Mindenkit váratlanul ért bejelentést tett az Oppo, a kínai mobilgyártó új MeshTalk technológiája walkie-talkie funkciót képes adni az okostelefonokhoz. A vállalat szerint úgy működik, hogy a bekapcsolásakor a mobilok létrehoznak egy ideiglenes kommunikációs hálózatot, amelynek abszolút ideális körülmények esetén 3 kilométer a hatótávolsága. Kivéve, ha egy bizonyos területen számos készülék támogatja a protokollt, a telefonok ugyanis átjátszóállomásként is üzemelnek, ezzel kiterjesztve a komplett hálózat hatósugarát.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Bikash Rauniyar

Az Oppo szerint a MeshTalk akkor jöhet jól, ha leállnak vagy túlterhelődnek a mobilhálózatok, és az internetre sem lehet csatlakozni a telefonokkal. Elsősorban nyilván vészhelyzetekről van szó, például természeti katasztrófa idején bizonyulhat óriási segítségnek a megoldás.

Egyelőre nem világos, hogy lehetőség van-e két specifikus mobil között titkosított kommunikációs csatornát létrehozni, ez a lehetőség nagy mértékben bővítené a felhasználási lehetőségeket. A cég szerint a protokollja rendkívül akkukímélő, a telefonok készenléti állapotban, folyamatosan működő MeshTalk mellett olyan 3 napig is üzemképesek maradhatnak.

A MeshTalkkal kapcsolatos további részletekről az eheti MWC Shanghai kiállításon kíván beszélni a gyártó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!