Egy héten belül két floridai város fizetett váltságdíjat

2019.06.26. 18:07

Vagyonokat kaszáltak a zsarolóprogramokat terjesztő bűnözők.

Pont tegnap írtunk arról, hogy a zsarolóprogramok által titkosított adatokat helyreállító cégek egy része rutinszerűen fizet a bűnözőknek, de sajnos nem ők az egyetlenek. A Sky News beszámolója szerint egy héten belül két egyesült államokbeli kisváros vezetése is megszavazta a települések közigazgatási rendszereit lebénított internetes bűnözőknek való fizetést: elsőként a 35 ezres lakosságú Riviera Beach, most pedig 12 ezres Lake City döntött a váltságdíj odaadása mellett. Érdekes véletlen, hogy mindkettő floridai.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Yonhap

A történet mindkét esetben szinte ugyanaz: a polgármesteri hivatalban egy gyanútlan alkalmazott véletlenül telepített egy e-mailen keresztül érkezett zsarolóprogramot, mire az szélvészként végigsöpört a komplett hálózaton, ezzel gyakorlatilag kivégezve a közigazgatás által használt számítógépes rendszereket.

Lake Cityben csak a rendőrség és a tűzoltóság úszta meg a támadást, mivel dedikált hálózatokat használnak, de ezen túlmenően szó szerint minden ügyintézés vagy leállt, vagy papíralapúra tért vissza.

A városok vezetésének a döntése érthető olyan szempontból, hogy a rendszereik leállása és az adataik elvesztése még a váltságdíjaknál is nagyobb anyagi veszteséget okoz, az ügyintézés lelassulásáról vagy leállásáról már nem is beszélve.

Riviera Beach 600 ezer dollárt, míg Lake City 500 ezer dollárt fizet a bűnözőknek, átszámítva körülbelül 171 és 142 millió forintokról van szó.

Kapcsolódó érdekesség, hogy egy szenátusi albizottság friss jelentése szerint gyalázatos biztonsági állapotban vannak az amerikai minisztériumok és kormányhivatalok informatikai rendszerei, némelyik minisztérium rendszereiben tíz éve kiadott hibajavítások sincsenek telepítve.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!