Tesztelhető az androidos Firefox új kiadása

mozilla firefox fenix
Számottevően gyorsabban működik a következő generációs Firefox
Vágólapra másolva!
Már nem kell külön hozzáférést kérni az alkalmazáshoz.
Vágólapra másolva!

Előrehaladott állapotban van az androidos Firefox teljesen újraírt verziójának a fejlesztése, a böngészőt mostantól kezdve bárki letöltheti a Play Áruházból, Firefox Preview néven kell keresni. A szoftver néhány hete valójában már szabadon tesztelhetővé vált, azonban eddig extra köröket kellett futni a telepítéséhez, mostantól már nincs szükség erre. A Mozilla szerint a jelenlegi stabil Firefoxhoz képest az új böngésző kétszer gyorsabban működik, és ugyan méréseket nem végeztünk, de a tapasztalataink szerint a Chrome esetében megszokott tempót diktálja, ami tényleg jelentős előrelépés.

Forrás: Origo

A gyorsaság mögött elsősorban az új GeckoView renderelőmotor áll, ami az elődjénél jelentősen gyorsabban képes feldolgozni és prezentálni a weblapokat. Az új generációs Firefox persze nem csak a háttértechnológiáját tekintve újult meg, de felületét is modernizálták a fejlesztők.

Funkcionális újítás még, hogy a felhasználók gyűjteményekbe menthetik az éppen megnyitott füleket, utána pedig egy füst alatt visszaállíthatják weblapokat.

A jelenlegi stabil Firefoxtól eltérően az új böngésző nem támogatja a bővítményeket, azonban a fejlesztők idővel szeretnék visszahozni a funkciót. A beépülők hiánya valószínűleg kevesek számára jelent problémát, hiszen a számítógépes Firefoxhoz tervezett extra szoftverek kegyetlenül lelassították a böngésző mobilos kiadását.

Az új generációs Firefox első stabil változata a tervek szerint az ősszel válik elérhetővé, és teljesen le fogja váltani a jelenlegi változatot. Egyes régi mobilokkal és tabletekkel rendelkezőknek rossz hír lehet, minimum Android 5.0 kell a futtatásához, míg a jelenlegi változata megelégszik az Android 4.1-gyel is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!