Leállt a nővetkőztető alkalmazás

deepnude
A DeepNude weblapja
Vágólapra másolva!
A készítője szerint egyesek visszaélhettek volna vele.
Vágólapra másolva!

Komoly botrány tört ki a hét második felében, a Motherboard beszámolója után bejárta a sajtót a webes felületen és számítógépes appokon keresztül is használható DeepNude. A szolgáltatás gépi tanulást használt arra, hogy levetkőztesse a felhasználó által megadott fotókon szereplő nőket, azaz a segítségével bárki hamis meztelen fotókat készíthetett az áldozatairól. A készítője szerint nem működött túl jól, az interneten elérhető képekkel tanította a rendszert, de a Motherboard cikkében eredetileg volt néhány illusztrációs kép, amelyek alapján képes volt kínosan meggyőző munkát végezni.

A DeepNude weblapja Forrás: Motherboard

A DeepNude ingyenes és fizetős formában is létezett, a kettő között csupán annyi volt a különbség, hogy a fizetős kiadásban kisebb méretű és könnyebben eltávolítható volt a manipulált fotókra tett vízjele. Az első sajtóbeszámolók megjelenése után a fejlesztője elérhetetlenné tette azzal, hogy hamarosan kiad belőle egy sokkal jobban működő verziót.

Az óriási felháborodást látva végül a szolgáltatás végleges lekapcsolása mellett döntött.

Ennek alkalmából kiadott egy rövid nyilatkozatot, miszerint nem szeretné, ha egyesek rossz célokra használnák, ezért állítja inkább le a projektet. Ez a magyarázat viccnek is rossz, elképzelni sem tudunk olyan szituációt, mikor valaki képes volna etikusan használni egy efféle eszközt.

A hátraarc oka inkább az lehet, hogy megrettent az esetleges jogi következményektől: fennállt az esélye, hogy az áldozatok és a jogvédő szervezetek egyéni vagy csoportos pereket indíthattak volna a DeepNude miatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!