Kémszoftverrel motoznak a kínai határőrök

biztonsági kamera security camera surveillance
Vágólapra másolva!
Egy régióban átnézik az okostelefonokon lévő tartalmakat.
Vágólapra másolva!

Szokatlan értesüléssel rukkolt elő a The Guardian, a Motherboard és a The New York Times, a kiadványok szerint a kínai határőrök kémszoftverrel vizsgálják át a Kirgizisztán felől érkező egyes turisták mobiljait. A földrajzi hely különlegessége, hogy ebben a térségben javarészt muszlimok élnek.

Forrás: PhotoMIX / Pexels

A beszámolók alapján az történik, hogy aki be kíván lépni Kína területére, annak fel kell oldania és át kell adnia az okostelefonját. A határőrök rövid időre elviszik azokat, az iPhone-okat egy különleges hardverre csatlakoztatva vizsgálják át, míg az androidosokra kémprogramot telepítenek.

Minderre úgy derült fény, hogy a határőrök néha elfelejtik törölni az androidos készülékekről a kémszoftvert, így az alkalmazás eljutott a publikációkhoz, azok pedig biztonsági kutatókkal megvizsgáltatták azt. A szakemberek arra jutottak, hogy a határőrök által használt szoftver átnézi a névjegyzéket, a szöveges üzeneteket, a hívásnaplót, a naptárbejegyzéseket, a telepített alkalmazások listáját, majd a begyűjtött információkat feltölti egy szerverre.

Nem világos, hogy ezután mi történik az információkkal.

Emellett a hatóság olyan 73 ezer fájl meglétét is ellenőrzi, elsősorban radikális iszlámmal kapcsolatos, vagy szimplán az iszlámra utaló utaló tartalmakat keres. Emellett például riaszt a dalai láma írásaira, plusz valamiért egy japán metálzenekar dalainak a meglétére is kíváncsi.

A kínai határőrség nem kívánta kommentálni a publikációk felfedezéseit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!