Csúcsmobilt faragnának az olcsó telefonokból

cloudmosa puffin os
CloudMosa Puffin OS
Vágólapra másolva!
Vagy legalábbis amikor a weblapok böngészéséről van szó.
Vágólapra másolva!

Újabb az első pillanattól kezdve bukásszagú operációs rendszer tűnt fel a láthatáron. A Kickstarteren hamarosan közösségi finanszírozós kampányt kapó Puffin OS fejlesztői nem kevesebbet ígérnek, minthogy az Androidra épülő rendszerük képes csúcsmobilt faragni az olcsó telefonokból, ezzel javítva a csak abszolút belépőkategóriás készülékeket vásárolni képes, „következő egymilliárd" mobilozó felhasználói élményét.

CloudMosa Puffin OS Forrás: CloudMosa

A projekt weblapján szerencsére gyorsan kiderül, hogy merről fúj a szél: a Puffin OS-t egy webalkalmazásokra fókuszáló megoldásnak szánják, azaz csak az érdekli a CloudMosa fejlesztőit, hogy minél gyorsabban, simábban, és kevesebb adatforgalommal lehessen vele internetezni.

Ennek az elérése érdekében egy különleges böngészőt kívánnak készíteni rá, amely a CloudMosa szervereivel töltetné be és rendereltetné a weblapokat, majd a végeredményt tömörítve letöltené a felhasználó mobiljára, ezzel tehermentesítve a készüléket és kímélve az adatkeretet.

A klasszikus androidos appok semmivel sem lesznek gyorsabbak a Puffin OS-en, mint a megszokott Android alatt.

A fejlesztők által elérendő cél ettől függetlenül jól hangzik, csak épp mások már megoldották ezt a kihívást: az Android Go rendszerű mobilok olcsóak és tolerálható sebességűek, az örök klasszikus Opera Mini böngésző pedig képes lényegében a fenti módszerrel gyorsítani a netezést, csökkenteni az adatforgalmat. Nem világos, hogy a fejlesztők miért kívánják újból feltalálni a kereket.

További probléma, hogy a böngésző használatáért 2 dolláros havidíjat szeretne kérni a CloudMosa.

A fizetős böngésző még a fejlett világban is garantált bukást jelent, a Puffin OS által meghódítani kívánt, fejletlen világban pedig aztán tényleg esélytelen eladni egy efféle előfizetést. A szomorú valóság az, hogy a „következő egymilliárd" okostelefonozó jókora része számára havi 2 dollár kifizetése konkrétan lyukat ütne a havi büdzsén.

Nem lepődnénk meg, ha már a kickstarteres kampány során megpecsételődne a Puffin OS sorsa.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!