Elkészült a Firefox 68

mozilla firefox 68
Mozilla Firefox 68
Vágólapra másolva!
Folytatódik az új renderelőmotor fokozatos bekapcsolása.
Vágólapra másolva!

Az előzetes terveknek megfelelően elérhetővé vált a Firefox 68. A böngésző különlegessége, hogy egy hosszan támogatott verzióról van szó, így aki a megszokott helyett az ESR (Extended Support Release) variánsát telepíti a számítógépére, az egy éven át csak biztonsági frissítéseket kap hozzá, jó ideig nem kell átállnia egy másik főverzióra. Persze az ESR kiadást nem az átlagos netezőknek, hanem a lassan mozgó, rengeteg számítógépet kezelő szervezeteknek találta ki a Mozilla.

Mozilla Firefox 68 Forrás: Origo

Az újításokra rátérve ezúttal egy elég csendes kiadásról van szó. A Firefox 68 talán legfeltűnőbb újítása, hogy a Kiegészítők oldalon közvetlenül jelenthetővé váltak a rosszalkodó bővítmények, áttekinthetőbbek lettek a jogosultságaik, továbbá a lap alján már biztonságos kiegészítőket is ajánl a Mozilla. Ezek mellett az olvasónézet már átkapcsolható sötét módú megjelenítésre, a tartalomblokkolási beállításoknál pedig aktiválható a kriptobányász és ujjlenyomatozó szkriptek blokkolása.

További jó hír, hogy az új verzióval folytatódik a gördülékenyebb megjelenítést kínáló WebRender renderelőmotor fokozatos aktiválása, az NVIDIA GeForce videokártyák után az AMD Radeont használók egy részénél is automatikusan bekapcsol a jobb teljesítményű megoldás.

Végül érdekes, hogy Windowson már a böngésző futtatása nélkül is letöltődnek a Firefox frissítései, a mikrofonhoz és a kamerához pedig egyáltalán nem férhetnek hozzá többé a titkosítatlan HTTP adatkapcsolatot használó webhelyek.

Windows és macOS rendszereken magától a legújabb kiadásra frissül a Firefox, míg a linuxosok a csomagfrissítőjükön keresztül léphetnek fel az aktuális verzióra. A böngésző telepítőkészlete innen tölthető le.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!