A Google Asszisztens felvételeibe is belehallgatnak

google assistant
A Google Asszisztens egy LG G6-on
Vágólapra másolva!
Nem csak az Amazon Alexa fejlesztését segítik ilyen módszerrel.
Vágólapra másolva!

Április elején óriási felháborodást keltett a hír, miszerint az Amazon Alexa hangasszisztens által rögzített hangfájlok egy kis részébe hús-vér emberek is belehallgatnak, hogy manuálisan leírják a bennük elhangzottakat. Ezek olyan felvételek, amelyek esetében a hangfelismerő rendszer nem volt képes kibogozni, hogy a beszélők mit mondanak, így a szolgáltatás minőségének javítása érdekében az Amazon alkalmazottai vagy megbízottai elkészítik a leirataikat, ezzel tanítva a rendszert.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andrej Sokolow

Most három anonim szivárogtatónak köszönhetően kiderült, hogy a Google is ugyanezt játssza az Asszisztens esetében. A VRT NWS belga köztévé egyik forrása azt állítja, hogy olyan heti ezer felvételt hallgat meg a munkája során, ezek holland és flamand nyelvű felhasználóktól származnak. Az egyik dolgozó egyszer fültanúja volt egy nő fizikai bántalmazásának, azonban nem tudott mit tenni: adatvédelmi okból a leiratokat készítők nem képesek azonosítani a kapott felvételek forrását, a Google pedig nem ad iránymutatást az ilyen esetekre.

Mindhárom forrás egyetértett abban, hogy rendszeresen hallanak olyan véletlenül rögzített beszélgetéseket és információkat, amelyeknek nem szabadna hozzájuk kerülniük, főleg a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül.

A Google szerint az Asszisztens által rögzített felvételek olyan 0,02 százalékába hallgatnak bele a szerződéses partnerei.

Michael Veale, a londoni Alan Turing Institute magánszférával foglalkozó kutatója szerint a Google valószínűleg a negatív reakcióktól félve gyakorlatilag titkolni próbálta a felvételekbe való belehallgatást, például a Google Home adatvédelmi szerződésében sem esik róla szó.

Véleménye szerint ez potenciálisan sértheti az EU híres-hírhedt GDPR adatvédelmi szabályozását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!