Péntek óta áll az európai navigációs rendszer

Galileo, műhold
Így fog kinézni a Galileo műholdrendszer, 2020-ig tervezik a befejezést
Vágólapra másolva!
Szerencsére az egyik földi bázison történt valamiféle malőr.
Vágólapra másolva!

Arcpirító incidens van folyamatban a tesztüzemmódban működő Galileo műholdas helymeghatározó szolgáltatás háza táján. A projektért felelős European Global Navigation Systems Agency (GSA) beszámolója szerint péntek kora délután óta nagyrészt áll a rendszer, nem érhető el a helymeghatározási szolgáltatása.

Így fog kinézni a Galileo műholdrendszer, 2020-ig tervezik a befejezést Forrás: ESA

Viszont jó hír, hogy a problémából kevesen fognak bármit is észrevenni. A Galileo kutatási és mentési szolgáltatását egyáltalán nem érinti az üzemzavar, a fogyasztói vagy ipari navigációs eszközök pedig továbbra is működőképesek, csak épp földrajzi helytől és kompatibilitástól függően az amerikai GPS, az orosz Glonass, vagy a kínai Beidou rendszerekhez csatlakoznak.

Valójában a Galileo annyira új, hogy a jelenleg használatban lévő, helymeghatározásra képes eszközök oroszlánrésze még nem is támogatja.

A GSA szerint a navigációs rendszert egy földi bázison történt üzemzavar kényszerítette térdre, de ennél többet a hírünk írásáig nem árult el. Az Inside GNSS szakmai portál belsős értesülései szerint egy olasz telephely a hunyó, amely a műholdak rendszeridejének meghatározásáért és összhangban tartásáért felelős.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!