Kukkolóappokat törölt a Play Áruházból a Google

Spying Couple - Relationship Smart Phone Adolescence Infidelity Text Messaging Girls Women Boys Men Males Spy Peeking Dishonesty Message Young Adult Adult Typing Sitting Looking Drinking Envy Suspicion Problems Togetherness Technology Distraught Worried H
Jealous girl spying her boyfriend's mobile phone while he typing a message
Vágólapra másolva!
Gyerekek, alkalmazottak, romantikus partnerek utáni kémkedésre találták ki őket.
Vágólapra másolva!

A modern emberek totális megfigyelése sokkolóan egyszerű, elég titokban telepíteni egy kémszoftvert az okostelefonjaikra. Az Avast biztonsági cég blogbejegyzése szerint a kutatói hét olyan alkalmazást találtak a Play Áruházban, amelyek segítségével bárki megfigyelhetett bárkit, már ha képes volt feloldani az áldozatának androidos mobilját. Az összes appot ugyanaz a feltehetően orosz fejlesztő készítette, a leírásaik szerint gyerekek és dolgozók megfigyelésére találta ki azokat, de a sanda gyanú szerint népszerűek lehettek a romantikus partnereik után titokban kémkedők körében is.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Dragan Radojevic

Mindegyik app ugyanúgy működik: a megfigyeléshez a kémkedő félnek telepítenie kell egy alkalmazást az áldozata mobiljára, majd az appba való bejelentkezés után egy webes felületen bármikor megnézheti a hívásnaplót, az SMS-eket, a telefon földrajzi koordinátáit.

A kémprogramok nem hoznak létre ikont a mobilok programindító menüiben, így az áldozatok többsége valószínűleg nem szúrja ki őket.

A jelentésük után a Google törölte a Play Áruházból a kukkolóappokat, de nem lepődnénk meg, ha rendszeres időközönként újra és újra felbukkannának a programboltban. Emellett az androidos mobilokra egyénileg is telepíthetőek alkalmazások, így még ha a Google képes is volna véglegesen kiűzni ezeket a Play Áruházból, a mobilokhoz teljes hozzáféréssel rendelkező kémkedők akkor is képesek lesznek spyware appokat telepíteni,

csak máshonnan kell letölteniük azokat.

A most törölt appok összesen 130 ezer telepítést tudtak felmutatni, de nem világos, hogy ténylegesen hány személy után kémkedtek velük.

A törölt appok:

  • Track Employees Check Work Phone Online Spy Free
  • Spy Kids Tracker
  • Phone Cell Tracker
  • Mobile Tracking
  • Spy Tracker
  • SMS Tracker
  • Employee Work Spy

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!