Az Opensignal 87 országot átfogó, legfrissebb tanulmánya szerint a magyar mobilhálózatok átlagos letöltési sebessége 32,7 Mbps, ami közel kétszer olyan gyors, mint 20 Mbps-os sebességet el nem érő globális átlag.

Ezzel Magyarország a világon a 11., Európában a 6. leggyorsabbnak számít, és olyan országokat előzött meg, mint Csehország, Ausztria, Finnország, vagy éppen Japán. A leggyorsabb mobilhálózatok Dél-Koreában (52,4 Mbps átlagsebesség), Norvégiában (48,2 Mbps) és Kanadában (42,5 Mbps) vannak.

Forrás: OpenSignal

A hazai hálózatok a többi vizsgált szempont alapján is az élmezőnyben végeztek: a feltöltési sebességben (11,4 Mbps átlagsebességgel) és a 4G lefedettségben (91,1%-kal) a világon a 8., a késleltetés, valamint a mobilos videózás élménye tekintetében pedig világviszonylatban a 2. helyet szerezték meg az ügyfelek mérései alapján, így összesítésben is az élvonalban végzett Magyarország:

Forrás: OpenSignal

A Magyar Telekom mérései szerint 4G hálózatának kültéri lakossági lefedettsége meghaladja a 99%-ot, beltéri lakossági lefedettsége közel 89%, köszönhetően a folyamatos fejlesztéseknek. A szolgáltatás 2700, hatezer főnél kisebb magyarországi településen is elérhető. A 2-300 Mbps névleges maximális sebességű 4G+ szolgáltatás a lakosság közel 40%-a számára elérhető.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: „A Magyar Telekom 2014 és 2018 között közel 240 milliárd forintot költött Magyarországon mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére, örülünk, hogy ennek eredményei az ügyfelek számára is érezhetők. A hálózatok folyamatos fejlesztése továbbra is nélkülözhetetlen lesz ahhoz, hogy a hazai mobilhálózatok minősége a jövőben is világszínvonalú maradhasson, és ezáltal Magyarország meghatározó szereplője lehessen a digitális versenynek."

A független Opensignal a fogyasztói élményekre alapozva méri fel és elemzi globálisan a mobilhálózatok minőségét. Ebben egy a hálózat képességeinek mérésére kialakított, ingyenesen letölthető alkalmazás van a segítségére.

A mostani, 2019. január 1. és március 31. között történt felmérésben 43 millió mobileszközzel mért, közel 140 milliárd mérés eredményét használta fel a cég.

Az Opensignal „The State of Mobile Network Experience – Benchmarking 5G" című tanulmánya itt tekinthető meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!