Jöhet az alapmobilokra az Android?

google android kaios alapmobil
A szivárogtató szerint valamiféle Android fut a mobilon
Vágólapra másolva!
A Google rendszere futhat egy lencsevégre kapott telefonon.
Vágólapra másolva!

Kissé bizarr sztorival rukkolt elő a 9to5Google, az informátora szerint a Google Android egy különleges változata hamarosan az alapmobilokra is megérkezhet. Az állításának alátámasztására küldött néhány fotót is, amelyen egy fejlesztés alatt álló, márkajelzés nélküli, de feltehetően Nokia alapmobil látható.

A szivárogtató szerint valamiféle Android fut a mobilon Forrás: 9to5Google

A pletykát az teszi nehezen hihetővé, hogy az Android kifejezetten magas rendszerigénnyel rendelkezik: optimalizálások ide vagy oda, de az alapmobilokban lévő harmatgyenge processzorok és kevéske memória egyszerűen nem képesek elboldogulni vele. Arról már nem is beszélve, hogy a rendszert érintőkijelzős használatra tervezték, a nyomógombos telefonokat soha nem támogatta.

Persze elképzelhető, hogy az állítólagos szoftver maximum névlegesen Android, a gyakorlatban viszont nincs sok köze hozzá, ez tűnik a legracionálisabb feltételezésnek.

Viszont az alapmobilos Android ötlete nem teljesen hihetetlen, nemrég a Google Chrome forráskódjában utalások tűntek fel a böngésző nyomógombos mobilokra tervezett változatáról.

További érdekes információ, hogy a Nokia alapmobiljain jelenleg egy KaiOS nevű rendszer fut, ami a megboldogult Firefox OS-ből nőtte ki magát, a fejlesztőcégébe pedig

dollármilliókat fektetett a Google.

Nem lehetetlen, hogy a készüléken a KaiOS következő generációs változata fut, amelyben a fejlesztők lecserélték a Firefox technológiáját a Chroméra, plusz már gyárilag klienseket kínál a Google egyes szolgáltatásaihoz, például a YouTube-hoz és az Asszisztenshez.

Forrás: 9to5Google

Mindezek után persze felmerül a kérdés, hogy mégis mit akarhat egyáltalán az alapmobilok piacán a Google? A válasz nagyon egyszerű: a fejlődő országokban a vevők jókora táborának még a legolcsóbb androidos készülékek is túl drágák, így helyettük inkább alapmobilokat vásárolnak, amelyeken újabban egyre inkább KaiOS fut.

A Google jelenleg képes érdemben elérni ezt a közönséget.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!