Még a Google és a Facebook kódjai is megtalálhatóak lehetnek bennük.

A magánszféra védelme szempontjából különösen kellemetlen helyzetben vannak a pornóoldalak, hiszen a felhasználóik elvárják tőlük a magánszférájuk védelmét, mindeközben viszont a nem felnőttoldalakhoz hasonlóan nekik is szükségük van a harmadik felek által kínált statisztikai szolgáltatásokra, és persze többé-kevésbé célzott hirdetésekre.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/AlenaBendeva

Egy új felmérés szerint a pornóoldalak látogatói jobban teszik, ha vigyáznak magukra: a 22 484 vizsgált felnőttoldal 93 százaléka „szivárogtatott" információkat harmadik feleknek a felhasználókról, átlagosan hét harmadik félről beszélünk. A Microsoft kutatója által vezetett csapat szerint ha ezek az információk rossz kezekbe kerülnek, akkor elméletileg a felhasználók zsarolására vagy tönkretételére is elegek lehetnek.

Ami szintén meglepő és nyugtalanító, hogy a pornóoldalak 75 százaléka a Google statisztikai kódjait is futtatja, míg 10 százalékuk facebookos kódokat tartalmaz.

Mindkét cég tagadja, hogy a kapott információkat igénybe venné a felhasználók személyre szabott hirdetési profiljainak az építéséhez. A Google szerint a szexuális érdeklődéssel kapcsolatos információk gyűjtését és felhasználását tiltja a szabályzata, felnőttoldalakra pedig egyáltalán nem küld ki hirdetéseket. A Facebook elméletileg nem is engedi, hogy a kódjait pornóoldalakba ágyazzák, ami érthető annak fényében, hogy felnőtt tartalmakat tilos megosztani a közösségi szolgáltatásban.

Sajnos nem világos, hogy a pornóoldalak adatszivárogtatása a gyakorlatban mekkora problémát jelent, de az aggódó látogatóik persze használhatnak VPN-t és reklámblokkolót, ezekkel drámaian növelhetik a magánszférájuk védelmét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!