Hatalmas botrány érik a Nintendo Switch körül

Vágólapra másolva!
Nagyon népszerű a Nintendo Switch, azonban az utóbbi hónapokban egyre többen kezdtek panaszkodni a gyenge minőségű és meghibásodó irányítók miatt, ami rengeteg vásárlót érint, már csoportos perek is indultak. A vállalat nem igyekszik megnyugtatni a kedélyeket, ráadásul az sem segít az ügyön, hogy két új modell is érkezik a konzolból mostanában.
Vágólapra másolva!

A Nintendo Switch egy elképesztően sikeres konzol, amivel a vállalat sikeresen tudott visszatérni a versenybe a kifejezetten rosszul elsült Wii U-t követően. A hordozható és otthoni konzolként egyaránt használható kis gép láthatóan jól rezonált a vásárlókkal, és a játékfelhozatal is bőséges, nem csoda, hogy a Switch csak úgy röpül le a boltok polcairól.

Az utóbbi hónapokban azonban egyre sűrűsödnek a sötét felhők a konzol fölött,

ugyanis rengeteg felhasználó kezdett el arról panaszkodni, hogy valami nem stimmel a géppel, egészen pontosan annak irányítójával, a kétoldalt lecsatolható Joy-Con kontrollerekkel. A jelenség annyi embert érint, hogy már nevet is kapott: "Joy-Con drift".

Forrás: SCMP

Ezt nagyjából úgy lehetne lefordítani, hogy "Joy-Con csúcsás", és ez viszonylag jól le is fedi a lényeget: a felhasználók azt tapasztalták, hogy egy bizonyos idő után a kontroller analóg karjai elkezdenek saját életet élni, és még akkor is input parancsokat küldenek a játék felé, ha hozzájuk sem érnek. Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy a játék főszereplője magától kezd el mozogni egy bizonyos irányba, vagy a kamera önkényesen elfordul arra, amerre nem is szeretnénk.

A több ezer beszámoló szerint a probléma a játékok többségében a mozgásra használt baloldali Joy-Con esetében jelentkezik, de sokan mindkettőnél tapasztalták. Ráadásul még csak nem is kell nagyon hosszú ideig használni a konzolt, hogy a hiba jelentkezzen, sokaknál már pár hónapot követően felmerült a gond.

Okok és megoldások?

Persze menet közben sok lelkes felhasználó próbált rájönni, hogy pontosan mi is okozhatja a problémát, és jelenleg két potenciális oka lehet. Az egyik, hogy por vagy egyéb törmelék bejut a kontroller belső védelmére kialakított gumisapka alá. Mások azonban szétszerelték az irányítót és elkopott, elhasználódott csatlakozókat találtak.

Mindkettő aggasztó, hiszen az egyik tervezési hibára utal, a másik pedig arra, hogy finoman szólva sem a legjobb alkatrészekből rakják össze az irányítót, ha már viszonylag kevés használatot követően is hajlamos meghibásodni.

Mivel a Nintendo nem hajlandó közölni, hogy pontosan mi okozhatja a problémát, a vásárlók továbbra is találgatnak. Mielőtt bármit is tennénk, érdemes meggyőződni róla, hogy a legfrissebb rendszerverziót futtatja-e a konzolunk, valamint ajánlott elvégezni az analóg karok újrakalibrálását, amit megtehetünk a beállítások között. Ha ezt megtettük, azzal megbizonyosodtunk róla, hogy nem szoftveres eredetű problémáról van szó.

Forrás: Nintendo

Többen megpróbálták sűrített levegővel és alkohollal is kitisztítani az irányítót, ami néhány esetben legalább ideiglenes sikert hozott, más esetekben azonban egyáltalán nem segített. Megint mások teljesen kicserélték az analóg kart, ez azonban garanciavesztéssel jár, és szintén nem garantált, hogy beválik.

Nem segített a helyzeten, hogy a Nintendo sokáig nem kommunikált az ügyben, majd később kiadtak egy semmitmondó közleményt, melyben annyit írtak, hogy "nagyon ügyelnek a termékeik minőségére".

Ez azonban senkit nem hatott meg, így az Egyesült Államokban több ügyvédi iroda is csoportos pert indított a vállalat ellen, amihez várják a csatlakozókat.

Eközben belsős forrásoktól azt lehetett hallani, hogy a Nintendo a botrányt látva kiterjesztett garanciában, díjmentesen fogja javítani az érintett Joy-Conokat, de hivatalosan ezzel kapcsolatban még nem közöltek semmit. Mindenesetre, a legjobban akkor járnak az érintettek, ha még a hagyományos garanciaidő érvényes a konzolra, ennek keretében ugyanis (elméletileg) lehet cseréltetni a kontrollereket is.

Már elkezdtek megjelenni az új modellek

Az időzítés azért sem túl kellemes a Nintendo számára, mert a cég bejelentette, hogy két új modell is érkezik a következő hetekben. Egészen pontosan ebből az egyik a jelenlegi változat frissítése, ami ugyanúgy Switch néven fog futni, és csak a belsejét tekintve módosult: a felhizlalt akkumulátor mellett egy modernebb gyártástechnológiával készülő központi processzort kapott, így az üzemidő jelentősen megnövekedhet.

Ilyen az eredeti Switch csomagolása. Forrás: Nintendo

Habár a Switch alapvetően egy hordozható, otthon pedig dokkolható konzol, valójában menet közbeni játékra csak korlátozottan volt alkalmas a viszonylag gyenge üzemideje miatt. Míg az edeti modellnél ez a terheléstől és játéktól függően 2,5-6,5 óra volt, addig a frissített modellnél már 4,5-9 óráig terjedő üzemidőt remél gyártó,

ami jelentős előrelépés, és ezzel a Switch már tényleg teljes értékű kézikonzollá válhat.

A másik bejelentett új modell a Switch Lite, ami a nevének megfelelően egy egyszerűsített verziót takar, ezért cserébe azonban 100 ezer forint helyett csak körülbelül 60 ezer forintot kell majd kifizetni. Ezért cserébe viszont le kell mondanunk a lecsatlakoztatható Joy-Conokról (ráadásul a fixen beépített irányítók is egyszerűbb rezgőmotort kapnak), valamint nem tudjuk tévéhez sem dokkolni a konzolt. Kimarad továbbá a Bluetooth-csatlakozás, valamint a gép hátuljából kihajtható támaszték is.

Ez pedig már a frissített modell doboza. Most már érdemesebb ezt megvenni. Forrás: Origo

A kijelző mérete is csökkent, mégpedig 6,2 hüvelykről 5,5 hüvelykre, és a Switch Lite nem kompatibilis a Nintendo Labo-kiegészítőivel. Ez alapján úgy tűnik, hogy a hagyományos Switch hibrid modelljével ellentétben a kisebbik változatot inkább hagyományos, hordozható kézikonzolnak szánja a cég, amire a kisebb méreteinek és könnyebb súlyának köszönhetően tényleg alkalmasabb lehet a masina.

A hírek szerint a hagyományos Switch frissített verziója már elkezdett felbukkanni bizonyos piacokon (a csomagolás alapján lehet megkülönböztetni a régitól, ennek a háttere teljesen piros, lásd fentebb), míg a Switch Lite majd szeptemberben jelenik meg.